SLAVNOM REDITELJU NAGRADA ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ! Goran Paskaljević: Učio sam iz njegovih filmova!
Foto: Zorana Jevtić

Leskovac domaćin filmskih susreta

SLAVNOM REDITELJU NAGRADA ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ! Goran Paskaljević: Učio sam iz njegovih filmova!

Pop kultura -

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se ove godine održava od 25. do 29. septembra, našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću biće uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, najavili su organizatori.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma svoj prvi igrani film "Čuvar plaže u zimskom periodu" snimio je 1976. godine i od tada je režirao preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja "Poseban tretman", "Varljivo leto '68", "Bure baruta" i mnogih drugih.

Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film "Uprkos magli", s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima. Povodom nagrade Goran Paskaljević napomenuo u izjavi organizatorima da mu Živojin Pavlović nije bio samo prijatelj već i uzor.

- Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo, koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime - kazao je Paskaljević. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Kurir/ Tanjug, foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track