SKIDANJEM PLOČE VANDALI ŽELE DA UBIJU USPOMENU NA BATU ŽIVOJINOVIĆA: Evo šta kažu naslednik i unuk glumca o skandalu!
Foto: Vladimir Šporčić

Sramota

SKIDANJEM PLOČE VANDALI ŽELE DA UBIJU USPOMENU NA BATU ŽIVOJINOVIĆA: Evo šta kažu naslednik i unuk glumca o skandalu!

Pop kultura -

Sa zgrade u Mileševskoj ulici na Vračaru u Beogradu, u kojoj je odrasla i živela filmska legenda Velimir Bata Živojinović, nepoznate osobe skinule su spomen-ploču koja je tu postavljena pre tri godine u čast velikog glumca. Ploču (kao i mural s Batinim likom pored Beogradskog dramskog) postavio je Batin višedecenijski prijatelj Radoslav Lale Vujadinović, a ovaj vandalski čin komentariše za Kurir njegov sin Miljko Živojinović.

- S obzirom na to da se ovo dešava već drugi put, očigledno je da je Batina spomen-ploča postala neka vrsta kultnog artefakta među njegovim obožavaocima. Ipak, jasno je da lični interes ne može da bude veći od opšteg interesa. Zato bi trebalo pronaći način da se ovo spreči ubuduće - kaže Miljko Živojinović i nastavlja:

foto: Privatna Arhiva

- Stanica policije Vračar nalazi se na 20 metara udaljenosti od zgrade i mislim da bi jedna kamera koja bi bila povezana s monitorom u policijskoj stanici bila sasvim dovoljna prevencija. Moramo da se naučimo da čuvamo i štitimo kulturna obeležja kao što je ovo, jer ne može se beskonačno postavljati spomen-ploča, jer onda bismo, na kraju, svi mi ostali bez nje i uspomene na Batu. Skidanjem ploče ubijamo uspomenu na mog oca. Stan na Vračaru Batini roditelji kupili su još 1948, a glumac je tu proveo detinjstvo.

foto: Privatna Arhiva

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović oštro je osudila vandalski čin krađe spomen-ploče Velimiru Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj ulici i najavila da će grad u saradnji sa opštinom Vračar i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izraditi novu spomen-ploču. - Najoštrije osuđujem nepoštovanje lika i dela našeg velikog glumca Velimira Bate Živojinovića i vandalizam bezobzirnih vandala koji su krađom spomen-ploče pokazali da im ništa nije sveto. Lopovluk, bezobzirnost i rušenje kulta ličnosti koje su dale nemerljiv kulturni doprinos prestonici, zemlji i regionu, dokazuju da je vandalizam jedini pokazatelj mržnje prema svemu što predstavlja očuvanje tradicije i kulture sećanja - kazala je Radulovićeva. Grad će brzo reagovati. - Ta nova spomen-ploča će ponovo krasiti zid na zgradi u Mileševskoj ulici i nadamo se da će ostati netaknuta i vredna sećanja na jednu od najvećih glumačkih legendi zemlje i regiona - rekla je Andrea Radulović, koja je i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica u Beogradu.

foto: Privatna Arhiva

Batin unuk: Ploču je ukrao neki fan

Na Kurir televiziji gostovao je juče Velimir Živojinović, unuk slavnog glumca, koji je ime dobio po dedi. - Slažem se ocem. Spomen-ploču je uzeo neki dedin obožavalac. Nije u redu da se to radi, ali ne treba od cele priče praviti skandal - rekao je Velimir Živojinović.

Kurir/ Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja