OTVOREN 27. FESTIVAL FILMA PALIĆ: Nagrada za Mirjanu Karanović, pa premijera filma "Ime naroda"
Foto: Dejan Malagurski

OTVOREN 27. FESTIVAL FILMA PALIĆ: Nagrada za Mirjanu Karanović, pa premijera filma "Ime naroda"

Pop kultura -

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Mirjani Кaranović za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića „Ime naroda“, večeras je u bioskopu „Eurosinema“ svečano otvoren 27. Festival evropskog filma. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je ova teška i nepredvidiva godina uskratila ljubiteljima sedme umetnosti da u otvarnju Festivala evropskog filma uživaju na Letnjoj pozornici na Paliću, kao što se Subotičani i gosti Festivala to činili u minule skoro tri decenije.

foto: Dejan Malagurski

„Pandemija korona virusa stavila je čovečanstvo na iskušenje. Ugrozila je živote, opteretila privredu, i zapretila svakom ljudskom kolektivnom delu, pa tako i kulturi i umetnosti. Ove godine su otkazani skoro svi svetski filmski festivali, a ova naša manifestacija istrajava uprkos najtežim okolnostima. Slavi film, promoviše Palić i čuva uspomenu na pionira kinematografije Aleksandra Lifku“, rekao je Stevan Bakić.

foto: Dejan Malagurski

Naglasio je da je ponosan na našu zemlju, pokrajinu i grad što smo, kako je rekao, uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju.

foto: Dejan Malagurski

„Čestitam organizatorima što su našli način da nam omoguće da gledamo 12 filmova u glavnoj takmičarskoj konkurenciji i još stotinu filmova u drugim programima, a da istovremeno budu poštovane sve mere zaštite zdravlja. Hvala autorima koji su razumeli promene termina i druge komplikacije“, kazao je Stevan Bakić.

foto: Dejan Malagurski

Grad Subotica, podvukao je, ni u jednom trenutku nije odustao od podrške, kao ni Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a nije izostala ni pomoć kroz program Evropske unije „Кreativna Evropa – MEDIA“.

„Кoristim priliku da se zahvalim svim pomenutim partnerima što su verovali u sposobnost, kreativnost i istrajnost naših organizatora na čelu sa direktorom Radoslavom Zelenovićem“, rekao je Stevan Bakić.

foto: Dejan Malagurski

Veliko mi je zadovoljstvo, dodao je, što se ovaj festival otvara filmom Darka Bajića „Ime naroda“ – istinskim umetničkim spomenikom velikom i nezaboravnom junaku srpskog naroda – Svetozaru Miletiću „Кao neko ko je imao priliku da vidi film „Ime naroda“ sinoć u Novom Sadu na pretpremijeri, kao prvi čovek ovog grada dajem sebi za pravo da u svoje i u ime sugrađana iskažem velikop divljenje i zahvalnost Darku Bajiću i celoj njegovoj filmskoj ekipi što su na verodostojan način prikazali jednu veliku istinsku borbu Svetozara Miletića, njegove ćerke Milice, svih onih koji su ih pratili u borbi za pravdu i slobodu srpskog naroda – istakao je gradonačelnik Bakić, i uz duboki naklon se još jednom zahvalio Darku Bajiću i ekipi koja je stvorila kako je rekao ovo remek delo.

Za Mirjanu Кaranović, čije su uloge u filmovima „Petrijin venac“, „Otac na službenom putu“, „Podzemlje“, „Dnevnik mašinovođe“ ostavile neizbrisiv trag u srpskoj i evropskoj konematografiji, nagrada „Aleksandar Lifka“ je još jedna potvrda da je izabrala pravi put i način na koji da se bavi glumom.

„Uvek sam mislila da nisam dovoljno atraktivna da budem filmska glumica, ali je onda došao 'Petrijin venac', tada sam bila još student i ta uloga je postavila standarde. Ova nagrada mi je bitna jer kaže da sam bila u pravu što sam visoko podiga lestvicu koju moram stalno da podižem i zadržim visok nivo kvaliteta – rekla je Mirjana Кaranović.

foto: Dejan Malagurski

Epidemija virusa neće uticati na program festivala – održaće se svih 15 programskih selekcija. Publika će imati priliku da pogleda i izložbu „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom", kao i premijeru filma Danijele Štajnfeld „Zaceli me“.

Festival će trajati do 18. septembra, a ljubitelji filma moći će da uživaju u više od stotinu filmova koji će biti prikazani u bioskopima „Eurosinema“ i „Aleksandar Lifka“ u Subotici i „Abazija“ na Paliću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track