Najnovije vesti

SRBIN SPREMAO HOLIVUDSKE GLUMCE ZA SNIMANJE FILMA MULAN! Ovo je životna priča Bojana Mladenovića!
Foto: Dizni

Trener zvezda

SRBIN SPREMAO HOLIVUDSKE GLUMCE ZA SNIMANJE FILMA MULAN! Ovo je životna priča Bojana Mladenovića!

Pop kultura

Nakon svetske premijere igranog filma "Mulan", producentske kuće "Dizni", gledaoci širom sveta, pa i u Srbiji bili su fascinirani ne samo neverovatnom pričom o neustrašivoj mladoj ratnici već i kvalitetom filma, snagom likova, fotografijom, kostimom i koreografijom koja čini ovu priču i pravom poslasticom za ljubitelje akcija i borilačkih veština. Jedan Srbin, Bojan Mladenović, sportski trener rodom iz Pirota, ozbiljno je doprineo tom uspehu, o čemu su i pisali svetski mediji. On je od 2016. godine radio na ovom projektu, gde je svu svoju ekspertizu upotrebio kako bi fizički, ali i psihički pripremio holivudske zvezde za izazov zvani "Mulan", a rezultati koje je postigao neverovatni su čak i za holivudske standarde.

foto: Promo, Dizni

Kakvi su utisci o radu s kućom "Dizni"?

- Veoma sam zahvalan rediteljki Niki Karo, producentu Džejsonu Ridu i kompaniji "Dizni" na prilici koju sam dobio da radim na najskupljem filmu koji je u Holivudu ikad snimljen u režiji jedne žene, što mi je zaista posebno zadovoljstvo. Niki je ubedljivo najbolji režiser s kojim sam imao priliku da sarađujem. Da smo trenirali za Olimpijske igre, sigurno bismo osvojila zlato. Nadam se da će dobiti Oskara, ona ga sigurno zaslužuje.

foto: Dizni

Džejson Skot Li, čije si telo doveo do savršenstva u pedesetim godinama, u jednom intervjuu istakao je da si mu zadao visoke ciljeve. S filmovima su rokovi kratki, kako znaš da će nečije telo jednostavno uspeti da se transformiše tako brzo?

- Svako telo je drugačije. Uvek polazimo od testiranja. Tako stičem uvid u stanje stvari i onda mogu da kreiram viziju i postavim ciljeve u skladu s rokom. Džejson Skot Li je napravio ogromnu transformaciju, ali je i pokazao ozbiljan nivo profesionalnosti i posvećenosti. Kad sam ga upoznao, imao je višak kilograma i nije uopšte bio aktivan, a nakon dva i po meseca došli smo do forme koja se vidi u filmu. Izazova je bilo mnogo. Džejson tumači negativca Bori Kana, koji je ubica i koristi simbol vuka, jer ima psihologiju zveri. Privatno je mnogo dobar čovek i topla osoba, tako da smo pre svakog treninga radili pola sata "ulaska u lik", to je period kad se on psihički pripremao za "zverski trening", ulazio je u lik krvožednog vuka koji čuva svoj čopor. Rezultati se vide u filmu.

Koliko su se glumci dugo spremali za svoje uloge, makar u smislu fizičke spreme? Kako izgledaju ti treninzi? Ko je tu najviše izašao iz svojih okvira?

- Niki Karo je imala najdužu obuku i najintenzivnije treninge, kao i najozbiljniju psihološku pripremu kako bi bila u stanju da obavi sav taj posao koji je imala ispred sebe. To je najveći uspeh koji sportista ili generalno bilo ko može da postigne, da na taj način pobedi sebe, maksimalno istraži potencijale svog tela i uma i iskoristi ih.

foto: Dizni

 Glumicu koja je trebalo da igra Mulan tražili smo godinu dana. Jifej Lju, kada je došla u LA na kasting, ona je sletela posle 14 sati leta iz Pekinga. Bez vremena za odmor, stigla je pravo u studio na audiciju kod Niki Karo. Te audicije su bile veoma zahtevne. Posle rada sa režiserkom, došla je kod mene na psihofizički test koji smo pripremili za tu ulogu. Reč je o ulozi koja iziskuje ozbiljan rad i ta testiranja su nam bila neophodna. Iako nije spavala 48 sati, nije se žalila na umor. I kasnije tokom rada bila je neverovatno posvećena i uloga koju je napravila prava je slika toga. Ona je oživela heroinu neverovatne fizičke spreme, koja je ujedno veoma prizemna.

Koji je vaš najveći utisak s rada na filmu "Mulan"?

- Na mene je najveći utisak ostavio upravo taj profesionalizam. Posao koji smo uradili na filmu su mnogi smatrali nemogućim, ali na mnogo polja smo prevazišli sebe. Taj profesionalizam se ogledao ne samo u posvećenosti svih u timu već i u neverovatnoj komunikaciji, podršci, logistici i strategiji. Sve to je dovelo film do uspeha.

foto: Profimedia

O Džet Liju: Velika čast i zvezda kao Brus Li

Kakvo je iskustvo trenirati s Džet Lijem, jednom od najvećih svetskih zvezda?

- Džet Li je velika zvezda, ali i majstor vušua. Nakon što je postao samouki majstor u borilačkim veštinama, nije uopšte praktikovao da radi s trenerima. Samim tim, rad s njim je posebna čast. Pored Brusa Lija, on je najveća svetska zvezda kad je reč o borilačkim filmovima.

Kurir/ Foto: Dizni

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...