POLA VEKA FESTA! Osnivač festivala Milutin Čolić konačno dobija ulicu u Beogradu!
Foto: Aleksandar Jovanović

Počast

POLA VEKA FESTA! Osnivač festivala Milutin Čolić konačno dobija ulicu u Beogradu!

Pop kultura -

Do kraja godine objavićemo i knjigu o Milutinu Čoliću "Fest zaveštanje", koju priređuje njegova unuka Una Čolić, otkriva predsednik Odbora festivala Ivan Karl

Pola veka od osnivanja Međunarodni filmski festival Fest proslaviće 23. septembra, a predsednik Odbora festivala i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kaže za Kurir da su već počele pripreme za obeležavanje velikog jubileja. - Na taj dan 1970. konstituisan je Savet festivala i otpočele su pripreme za prvi Fest, koji je održan od 8. do 16. januara 1971 godine. Istog datuma ove 2020. okupićemo se u Skupštini grada na svečanosti "Festovih 50" i pod tom etiketom sada obeležavamo pola veka od osnivanja, a u februaru 2022. i jubilarni, 50. Fest - objašnjava Karl.

foto: Predrag Mitić

Festival jedini put u svojoj istoriji nije održan 1993. i 1994, pa zato postoji ovaj kalendarski raskorak između osnivanja i pedesetog izdanja. - Iza slogana "Festovih 50" nalazi se 50 istoimenih zlatnih plaketa koje će se dodeliti pojedincima, koji su, svako na svoj način i u domenu svog delovanja, gradili, razvijali i vodili festival. Među njima, nažalost, ima kolega koje više nisu s nama, pa će se ovom prilikom pojaviti članovi njihovih porodica i prijatelji. Prva plaketa nosi ime Milutina Čolića, osnivača festivala, a uskoro će i jedna prestonička ulica. Komisija za ulice i spomenike Grada Beograda prihvatila je inicijativu Odbora, umetničkog direktora i Cebefa i usvajanje i formalno dodeljivanje ulice se očekuje tokom jeseni - ekskluzivno otkriva Karl.

foto: RTS

Nekadašnji selektor Festa Nebojša Đukelić ima ulicu u naselju Filmski grad, a Čoliću će biti ukazane još neke počasti. - Do kraja godine Biblioteka Grada Beograda će objaviti knjigu "Fest zaveštanje", koju priređuje Una Čolić, unuka Milutina Čolića. Od istog materijala će biti pripremljena izložba koja treba da obiđe nekoliko gradova po Srbiji tokom sledeće godine, za kada je planirano i objavljivanje prigodne poštanske marke. Do 2022. biće završena digitalizacija kompletne arhive svih dosadašnjih festivala i izdata nova monografija. Poslednja je rađena za 40. Fest 2012. i ideja je da i ovog puta autor bude neko od bivših selektora festivala - naglašava Karl.

foto: Cebef

Slogan narednog Festa je "Povratak u budućnost", ali na njemu neće biti velikih zvezda. - Fest 2021. bi morao pre svega da se odvija u normalnim epidemiološkim okolnostima ili bar sa podnošljivijom pandemijskom slikom u svetu, kako bismo mogli da ostvarimo dolazak autora čiji će se filmovi takmičiti i prikazivati u Beogradu. Otuda slogan koji je zapravo naša želja da kao čovečanstvo nastavimo tamo gde smo zbog korone stali. Kada sam pozvao Miloša Đukelić, autora kampanje "Skupljači emocija", koja je pratila ovogodišnji Fest, i pitao ga šta misli o "Povratku u budućnost", iz prve mi je odgovorio da je i njemu to bila prva asocijacija za sledeći - zaključuje Karl.

foto: Kurir

Zvezde: Od Malkoviča do Polanskog

Gosti Festa bile su najveće zvezde iz sveta filma. Prošle godine najveće interesovanje medija bilo je za Džona Malkoviča, a za istoriju festivala svakako su najvažniji bili dolasci Roberta de Nira, Džeka Nikolsona, Denisa Hopera, Frensisa Forda Kopole, Bernarda Bertolučija, Romana Polanskog, Nikite Mihalkova, Džonija Depa, Džima Džarmuša, Harvija Kajtela, Vima Vendersa, Rejfa Fajnsa, Ričarda Drajfusa, Monike Beluči...

Kurir/ Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track