Najnovije vesti

VARLJIVO LETO 68 BIO JE RIMEJK ČUVENOG OSTVARENJA: Paskaljević je bio opsednut ovim filmom
Foto: Printskrin

želeo da napravi nešto što će ličiti na one češke filmove

VARLJIVO LETO 68 BIO JE RIMEJK ČUVENOG OSTVARENJA: Paskaljević je bio opsednut ovim filmom

Pop kultura

U aprilu 1984 izašao je film "Varljivo leto" u režiji Gorana Paskaljevića. On je želeo da napravi nešto što će ličiti na one sjajne češke filmove iz šezdesetih godina, znači stilizovane, šarmantne komedije koje pri tom nisu samo smehu posvećene već imaju ironičan odnos prema temi o kojoj govore.

Razmišljajući o tim filmovima i o vremenu kad je studirao u Pragu, zaključio je da bi ovaj film trebalo da bude njegov "homage" zlatnom periodu češke kinematografije i setio se Mencelovog filma "Varljivo leto" (kod nas prevedenog kao "Hirovito leto"), divne, pastelne, tople, humane priče. Uz pomoć Ružice Petrović, producenta u "Avali", koja je postala kuma, film je dobio konačni naslov "Varljivo leto 68".

Otuda je ovaj, kao i ostali Paskaljevićevi filmovi, uostalom kao i ostvarenja drugih praških đaka obojen sentimentalizmom i izrazitim osećanjem za humorni detalj, za detalj uopšte, za neusiljenu metaforu, veštinom - tipičnom za češke stvaraoce - da se o grubostima govori na nežan način.

Paskaljević tvrdi da nije jedini i da je mnoštvo detalja iz "Varljivog leta 68." istrgnuto iz njegovih, kao i uspomena scenariste filma Gordana Mihića. 

Kurir.rs / M.M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...