Najnovije vesti

POSLEDNJI INTERVJU GORANA PASKALJEVIĆA: Sanjao je da snima u Srbiji, a sa 16 godina znao je da će se baviti filmom
Foto: Zorana Jevtić

TUGA

POSLEDNJI INTERVJU GORANA PASKALJEVIĆA: Sanjao je da snima u Srbiji, a sa 16 godina znao je da će se baviti filmom

Pop kultura

Reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godinu u Parizu, a iza sebe ostavio je filmska ostvarenja koja su ušla u istoriju srpske kinematografije.

U poslednjem, neobjavljenom intervjuu, koji je na 60. godišnjicu Filmskog centra Srbije proslavljeni režiser dao, ispričao je zbog čega dugo nije snimao film u svojoj rodnoj zemlji, zašto umetnik nikada ne treba da razmišlja o upotrebnoj vrednosti svog dela, ali i kako je kultno ostvarenje "Kradljivci bicikla" umnogome odredilo njegovu sudbinu.

"Beogradu i Srbiji treba još više kulture, ali nažalost vrlo malo se odvaja za te potrebe. To je velika šteta jer će se Srbija u svetu pamtiti po umetničkim dostignućima. Poslednjih godina, situacija se menja nagore jer je novac postao odredište svega i sve više je tako", rekao je Paskaljević i dodao da svaki umetnik mora da razmišlja o svom umetničkom dometu.

foto: Zorana Jevtić

"Ruski reditelj Andrej Tarkovski rekao je da treba snimati filmove ne razmišljajući o njihovoj upotrebnoj vrednosti. Najvažnije je da postoji umetnički domet, a da li će vaš film gledati 100.000 ili 1.000 gledalaca to je najmanje bitno. Onaj film koji ima manju gledanost, ostaće da traje i vremenom će nakupiti svojih 100.000 gledalaca", rekao je Paskaljević, koji je u ranoj mladosti odlučio da će se baviti sedmom umetnošću.

"Sa 16 godina sam odlučio da ću se baviti filmom. Dobio sam mali posao u kinoteci, da kontrolišem ulaznice na ulazu u dvoranu. Tada se u kinoteci davao ciklus italijanskih filmova, a ja sam gledao jedan koji se zove "Kradljivci bicikla" od Vitoria de Sike. Polako sam počeo da otkrivam da je film umetnost koja me interesuje. Presekao sam i rekao: Ja ću time da se bavim", rekao je Paskaljević, čija je slava davno premašila okvire naše zemlje.

"Uželelo sam se da snimam u Srbiji jer duže od sedam godina nisam ovde snimao. Uradio sam jedan film u Indiji, na Himalajima, koji se zove "Zemlja bogova", ali i film "Uprkos magli", koji je snimljen u Italiji. Ponosan sam što sam uspeo da radim u zemlji koja ima tako jaku kinematografiju", rekao je Paskaljević i dodao da se bezgranično raduje snimanju u Srbiji.

"Postoji jedan film koji pripremam da snimim u Srbiji, a dobio sam čak i početna finansijska sredstva od Filmskog centra. Moram da se vratim u Beograd i koncentrišem na taj film", poručio je na kraju naš proslavljeni reditelj. To se nažalost nije dogodilo.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/K.Đ/Alo, Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...