ISIDORA ŽEBELJAN JE BILA SJAJNA UMETNICA I DOBAR ČOVEK: Emotivni oproštaj Dušana Kovačevića od saradnice i koleginice u SANU!
Foto: Nebojša Mandić

TUGA

ISIDORA ŽEBELJAN JE BILA SJAJNA UMETNICA I DOBAR ČOVEK: Emotivni oproštaj Dušana Kovačevića od saradnice i koleginice u SANU!

Pop kultura -

Posle duge bolesti u 54. godini juče je preminula Isidora Žebeljan, kompozitorka i redovna članica SANU.

Isidora je diplomirala i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao profesor kompozicije, a za akademika je izabrana 2006, kada je imala samo 39 godine, kao najmlađi član u njenoj istoriji.

- Njen odlazak je veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu - navodi se u saopštenju ove institucije.

foto: Dragana Udovičić

Isidoru više od dve decenije poznaje i s njom radi akademik i dramski pisac Dušan Kovačević.

- U šoku sam. Isidoru sam upoznao pre više od 20 godina, kad je trebalo da radi muziku za moju predstavu u Zvezdara teatru. Posle toga je radila moje komade i napravila od njih čak i operu i operetu. Te predstave su imale veliku uspeh u inostranstvu - kaže Kovačević za Kurir i nastavlja:

- Bio sam jedan od ljudi koji je govorio kad je ona primljena u SANU. Bila je jedna od najmlađih akademika i ova vest je tragična. Sustiže me ta vest sa užasom koji sam čuo pre nekoliko dana, kada je preminuo Goran Paskaljević. Otišla je jedna sjajna umetnica i dobar čovek.

foto: Zorana Jevtić

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, kao i premijerka Ana Brnabić izjavili su saučešće povodom smrti kompozitorke Isidore Žebeljan. - Odlazak Isidore Žebeljan nenadoknadiv je gubitak za našu kulturu, muzičku i pozorišnu umetnost, ali i za sve mlade generacije studenata kojima je nesebično delila svoje znanje. Tokom svoje dugogodišnje i izuzetno bogate i uspešne karijere ostavila je neizmeran trag svojim raskošnim talentom. Isidora je bila i ostaće kreativni ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara" i kao najizvođeniji srpski kompozitor u svetu nastaviće kroz svoja dela da predstavlja našu kulturu i umetnost. Velika mi je čast što sam kao predsednica Vlade Republike Srbije poznavala Isidoru. Draga Isidora, hvala vam na ogromnom talentu i znanju koji ste nesebično delili, na istrajnosti i toplini, kao i na svom prepoznatljivom talentu i znanju - poručila je premijerka Brnabić.

Kurir/ Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track