MLADI DANAS NEMAJU VIŠE VREMENA NI DA VODE LJUBAV! Mira Banjac otkrila za Kurir: Prvi put sam izašla iz kuće nakon šest meseci!
Foto: Ana Paunković

INTERVJU

MLADI DANAS NEMAJU VIŠE VREMENA NI DA VODE LJUBAV! Mira Banjac otkrila za Kurir: Prvi put sam izašla iz kuće nakon šest meseci!

Pop kultura -

Mira Banjac oživela je više od 300 junaka na filmu, u popularnim serijama ili u pozorištu. Glumicu smo nedavno sreli na premijeri filma "Majstori, majstori", gde nam je otkrila kako provodi dane i kojoj novoj ulozi se posebno veseli.

- Iz stana nisam uopšte izlazila zbog korone. Prvi moj izlazak je bio nedavno, nakon šest meseci, na festivalu na Paliću. Bilo mi je divno. Sedela sam pored jezera i pila kafu. Došla sam sad konačno sebi - kaže Mira.

Kakva sećanja imate na film "Majstori, majstori"?

- Moj doprinos filmu je mali, ali je njegovo snimanje bilo ogromno zadovoljstvo. Igrali su tu sve glumac do glumca. Želela sam dosta dugo da se sretnem s Goranom Markovićem. Film je postao veliki i nadam se da će i danas imati publiku. Bilo je zadovoljstvo raditi s Goranom, jer je on neverovatan reditelj. Češka škola je nešto posebno. Bilo mi je tada važno da se ukrcam na taj voz. Ne smemo tu da zaboravimo ni pokojnog Gorana Paskaljevića, Srđana Karanovića... Sve sam stigla i kruna svega je taj film.

foto: Printscreen

Kakvu scenu ste napravili na snimanju s njegovom majkom Oliverom Marković?

- Imale smo dve rečenice. Međutim, u filmu se događa tragedija oko dvoje mladih ljudi. Mi smo odlučile da napravimo novu priču. Olivera i ja smo bile veoma blizu u promišljanju. Ona je počela priču koja ne postoji u scenariju, a ja sam prihvatila i gurala dalje. Obe smo napravile jednu veliku scenu. Goran nas je gledao i samo rekao: "Hvala lepo, moje dame, a to u nekom drugom filmu." (smeh)

Šta je ostalo od te vaše uloge?

- Samo te dve rečenice. Ostala je i danas ta moja replika: "Isto takođe". Nije to bilo u tekstu, nego sam ja to rekla, pa je ostalo u filmu.

U bioskope uskoro dolazi vaš novi film "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice. Da li su danas glumci zakinuti jer nemaju priliku da rade s rediteljima iz cele bivše Jugoslavije kao što ste vi mogli nekada?

- Imaju prilike. Mislim da danas mladi imaju više posla nego mi nekad i da se glumci danas više troše. Mislim da je jedino pogrešno što oni u isto vreme rade pet poslova. Mladi nemaju više vremena ni da se druže, niti da vode ljubav. Ritam vremena je takav. Događaju se i danas značajni filmovi i veliki reditelji. Nisam imala sreće s mnogim mladima da radim, ali pomno pratim njihov rad. Nismo ni bile ono što smo danas. Mora kao s vinom, malo da odstoji.

foto: Obala Art Centar

Šta biste nam otkrili o baki koji igrate u filmu?

- Marija, koju igram, loša je majka za svoju decu. Mislim da to publika neće ni videti. Žalica mi je to rekao kao saznanje, kad legnem u postelju, da je ona bila loša majka. Porodica počinje da se raspada. Počinje rat u Sarajevu, a mi gledamo kroz njihov život šta će biti sutra. Film nisam videla, ali verujem da je dobar.

foto: Dragana Udovičić

O novoj ulozi: Šijan je reditelj koji se ne odbija

Da li vas traže reditelji?

- Radila sam novi film Dušana Kovačevića, a imam u rukama fantastičan scenario koji mi je dao Slobodan Šijan. Trebalo bi kod njega da igram jednu od glavnih uloga. Okruženi smo koronom. Susretu sa Šijanom se radujem. On je reditelj koji se ne odbija.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track