BORBA OKO PRAVA NA ZAOSTAVŠTINU MILANA MLADENOVIĆA I EKV! Zadužbina: Mladi umetnici se dovode u zabludu!
Foto: Zadužbina Milan Mladenović, Goranka Matić

rat

BORBA OKO PRAVA NA ZAOSTAVŠTINU MILANA MLADENOVIĆA I EKV! Zadužbina: Mladi umetnici se dovode u zabludu!

Pop kultura -

Zadužbina Milana Mladenovića i "Maskom" ušli su u sukob iniciran konkursom "EKV: Tvoja pesma", koji je ta izdavačka kuća pokrenula zajedno sa firmom "Tin dram mjuzik".

Samo dan pošto je zadužbina koja čuva i neguje zaostavštinu čuvenog rokera dodelila svoju, drugu po redu nagradu "Milan Mladenović" grupi Dram, "Maskom" se oglasio sa svojim konkursom. Navedeno je da će se on odvijati u nekoliko faza i da se zainteresovani mogu prijaviti putem formulara.

Iz zadužbine poručuju da su zbog sve češćeg korišćenja Milanovog imena i naziva EKV u razne svrhe i od raznih organizatora zatražili sudsku zaštitu pred nadležnim sudovima od svih koji neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime.

- Iskreno nam je žao što se mladi umetnici, kojima svakako treba podrška u razvoju karijere, dovode u zabludu konkursima koji zloupotrebljavaju lik i delo Milana Mladenovića. Jesmo za to da se konkursi raspisuju i jesmo za to da se pomogne muzičarima i umetnicima, ali nikada nećemo biti za zloupotrebu nasleđa Milana Mladenovića, njegovog umetničkog i intelektualnog integriteta - piše u saopštenju zadužbine.

foto: Printscreen/Youtube

Iz zadužbine navode da su "Maskom" i "Tin dram mjuzik", stoga, neovlašćeno iskoristili žigove prilikom pokretanja konkursa. Nadležni u ovim kompanijama, međutim, ističu da su koristili ove dve oznake mnogo pre nego što ih je zadužbina registrovala.

- "Maskom" kao diskograf objavljuje nosače zvuka sa albumima Ekatarine Velike na kojima piše EKV, što je i zakonska obaveza izdavača, da označi interpretatora. Mi to radimo mnogo pre nego što je uopšte osnovana zadužbina. Potpuno je apsurdno očekivati da može da se, u međuvremenu, pojavi bilo ko i da sada zabrani nama da koristimo nešto što smo na potpuno uobičajen način, u skladu sa dobrim poslovnim običajima, koristili godinama pre nego što su oni uopšte nastali -navodi u izjavi za medije pravni zastupnik "Maskoma" i "Tin dram mjuzika" Srđan Mitrić.

foto: Printscreen

Zadužbina na ove reči odgovara da "Maskom" nije izneo nijednu pravnu osnovu po kojoj ima pravo na korišćenje žiga EKV.

- Oni jesu izdali šest albuma EKV pre nego što je zadužbina osnovana, ali bez dozvole naslednika autorskih prava Milana Mladenovića. To što su albumi objavljeni ne znači da "Maskom" ima i pravnu osnovu da koristi žig EKV u naslovu spornog konkursa - navodi se u izjavi i dodaje da se već vodi sudski spor protiv "Maskoma" zbog objavljivanja ovih izdanja.

Autorska prava na lik i delo polažu naslednici tog velikana, i to 70 godina, ali postoje i izuzeci. Zadužbina Milana Mladenovića je nevladina neprofitna organizacija osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović. Kurir/ Foto: Goranka Matić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track