Najnovije vesti

IGOR MAROJEVIĆ OBJAVIO KNJIGU OSTACI SVETA: Novi roman o Jasenovcu!
Foto: Dragana Udovičić

nema sajma knjiga ali ima novih izdanja

IGOR MAROJEVIĆ OBJAVIO KNJIGU OSTACI SVETA: Novi roman o Jasenovcu!

Pop kultura

U knjižare širom Srbije danas stiže novi roman Igora Marojevića "Ostaci sveta". Izdavač "Dereta" ovo delo najavljuje kao knjigu o Jasenovcu, a kritika ga vidi kao najbolje iz opusa pisca.

- Tragična sudbina čoveka od Španskog građanskog rata, preko Jasenovca, pa do NATO bombardovanja krajem devedesetih godina prošlog veka, odvija se na velikim platnima čovekove tolerancije, opstanka, bola... Mogućnost, uopšteno govoreći, da se sve to predstavi u prvom romanu o Jasenovcu kao dominantnoj temi jeste veliki pokušaj da se ujedno prikažu i sva stradanja dvadesetog veka - kaže književnik Zoran Bognar.

foto: Tamara Trajković

Ivanka Novčić, jedna od protagonistkinja ovog romana, koja svojim čudnovatim erosom uspostavlja balans ili, bolje rečeno, prelaz između tame i svetlosti. - Ako je Hana Arent ukazala na banalnost zla totalitarnih ideologija 20. veka, u jednom od najboljih srpskih romana u 21. stoleću Marojević pripoveda o nepodnošljivoj učestalosti patnje ili (pre)velikim ostacima zla. U dobu visokoideologizovanih i pristrasnih narativa kojima obiluje savremena književnost, autor uspeva da u naraciju uvede vapijuću poliperspektivnost u predočavanju zločina: od Jasenovca i Blajburga do Kravice i Srebrenice. Na taj način izbegavaju se pojednostavljujući uvidi u psihološke profile i "levih" i "desnih", i zločinaca, ali i žrtava, u korist njihove istorijske uverljivosti i romaneskne uzbudljivosti - smatra kritičar dr Igor Perišić.

foto: Tamara Trajković

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...