DA LI JE LANA BASTAŠIĆ NOVA DOBITNICA NINOVE NAGRADE: Smele prognoze, a evo šta spaja Vladimira Tabaševića i Ivu Andrića!
Foto: Printscreen

Ovo možda niste znali

DA LI JE LANA BASTAŠIĆ NOVA DOBITNICA NINOVE NAGRADE: Smele prognoze, a evo šta spaja Vladimira Tabaševića i Ivu Andrića!

Pop kultura -

Pisac i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Zoran Ćirjaković tvrdi da će nova dobitnica Ninove nagrade biti Lana Bastašić. Gostujući u emisiji "Ćirilica" bivši novinar ovog lista govorio je i o stanju na srpskoj književnoj sceni.

- Imamo sada novu heroinu Lanu Bastašić, koja je sledeća dobitnica Ninove nagrade. Ona je Hrvatica po pasošu, a Bosanka po opredeljenju. Fascinira me što je postala autošovinista - rekao je Ćirjaković uz opasku da joj je otac piše o zločinima nad Srbima, a ona se navodno tako ne oseća.

foto: Printscreen

Iako mlada, već je bila u najužem izboru za Ninovu nagradu, a rođena je u Zagrebu, odrasla u Banjaluci i trenutno nastanjena u Barseloni. Kritičari je nazivaju "srpskom Elenom Ferante" jer su glavne junakinje u knjizi "Uhvati zeca", kao i u svetskom hitu italijanske spisateljice, dve bliske prijateljice čije se sudbine prepliću pod silinom istorijskih događaja u jednoj specifičnoj sredini. Grupa od 18 pisaca, među kojima su bili dosadašnji dobitnici Ninove nagrade Vladimir Tabašević i Miro Vuksanović, kao i neki od autora koji su bili u širem izboru za 2019, odlučila je da ubuduće bojkotuje ovo književno priznanje, nezadovoljni članovima žirija, odnosno njihovom stručnošću. Za diskusiju je o Lani povod je bio i mladi pisac, koji je uradio isto što i naš veliki nobelovac Ivo Andrić.

- Tabaševićev je otac Hrvat, a majka Srpkinja. On je odabrao da bude Srbin kao i Andrić. Njega zbog njegovih izjava nacifikuju svaki dan po društvenim mrežama - konstatovao je Ćirjaković.

foto: Sonja Spasić

Kurir/ Foto: Printsreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track