RIČARD JE IGRAO TITA MORTUS PIJAN! Pio litre ČIVASA, za to uzeo 250.000 $, a ovaj naš glumac bio je u VELIKOM problemu zbog njega
Foto: Profimedia

Pukli 3,5 miliona dolara za snimanje sutjeske

RIČARD JE IGRAO TITA MORTUS PIJAN! Pio litre ČIVASA, za to uzeo 250.000 $, a ovaj naš glumac bio je u VELIKOM problemu zbog njega

Pop kultura -

Holivudski superstar Ričard Barton namučo je ekipu flma "Sutjeska" jer je na snimanje dolazio mrtav pijan! Slavni ghumac je davne 1971. godine došao u Jugoslaviju da na filmskom platnu ovekoveči Josipa Broza Tita, i to na lični poziv doživotnog predsednika.

I dok je Tito bio presrećan što će jedan takav glumac da ga igra, Bartonova ljubav prema viskiju namučila je filmsku ekipu, posebno reditelja Stipa Delića i Velimira Batu Živojinovića.

foto: Printscreen

Ričard je bio upotrebljiv samo do podne. Posle toga je na pauzama snimanja pio viski i vrlo brzo bi se napio. Zbog toga je u mnogim scenama sniman samo dopola jer su mu producenti pridržavali noge da se ne bi prosuo na zemlju. Tokom jedne scene se toliko klatio da sam ga i ja držao oko struka da bismo mogli da završimo snimanje. U toku snimanja boravio je u jednoj vili u Dubrovnikui tražio je da mu se tamo dopremi ogromna količina čivasa. Tako da je skoro sve vreme bio pod,gasom" - ispričao je jednom prilikom Bata Živojinović.

U jednom od naših najskupljih filmova Milena Dravić je igrala doktorku Veru. Zanimljivo je da je ova uloga pre nje bila ponuđena slavnoj Elizabet Tejlor, koja je u to vreme bila u braku sa Bartonom. - Nakon što je Elizabet odbila ulogu, šansa je pružena Ružici Sokić, ali ona nije zadovoljila reditelja, pa je na kraju ulogu dobila Milena Dravić - otkrio je legendarni Bata.

Ovo ostvarenje snimljeno je povodom tridesetogodišnjice bitke na Sutjesci i koštalo je neverovatnih 3,5 miliona dolara, što ga čini drugim najskupljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Producent filma Nikola Popović objasnio je odakle to da Barton glumi Tita. - Sastao sam se sa Ričardom u Londonu i rekao mu: "Vi, gospodine Bartone, morate da igrate Tita!" Odgovorio mi je: "Dajte mi malo vremena da odlučim". Sutra ujutru me je nazvao i rekao da pristaje - otkrio je Popović.

foto: Printscreen

Poznanstvo sa Titom na Bartona je ostavilo veliki utisak, pa je predsednika Jugoslavije opisao sledećim rečima.

- Tito je iznenadujuće mali i nežan. Ima kratke ruke i noge i malu glavu sa nežnim crtama lica. Nosi blago obojene naočare, pa ne mogu da utvrdim koje su mu boje oči. Ima stomak, ali ostatak njegovog tela je vitak. Hoda sporo, kratkim koracima, ali kada sedne za sto deluje izvanredno. Živi u luksuzu kakav nigde nisam video - ispricao je Barton, koji je za života sedam puta bio nominovan za Oskara, ali ga nikada nije osvojio.

Za ulogu Tita dobio je 250.000 dolara.

foto: Printscreen

kurir.rs/hit

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track