POSLEDNJI OBILIĆ: Veselin Dželetović objavio novi roman o Milošu Ćirkoviću, poslednjem Srbinu iz Peći!
Foto: Privatna Arhiva

potresna priča

POSLEDNJI OBILIĆ: Veselin Dželetović objavio novi roman o Milošu Ćirkoviću, poslednjem Srbinu iz Peći!

Pop kultura -

Otpor šumara iz okoline Peći albanskim teroristima 1999. ovekovečen u delu pisca iz Prištine "Poslednji srpski vitez", predstavljenom u krugu porodice heroja

Srpski pisac Veselin Dželetović na zanimljiv način predstavio je svoj najnoviji roman "Poslednji srpski vitez". U krugu porodice glavnog junaka Miloša Ćirkovića, Dželetović je promovisao knjigu koja govori o herojskom činu jednog Srbina iz sela Belo Polje pored Peći.

Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti da svoje delo predstavi na Sajmu knjiga, Dželetović kaže da mu je najvažnije da je porodica poslednjeg srpskog vojnika sa okupiranog Kosova i Metohije zadovoljna romanom.

foto: Privatna Arhiva

- Ponosan sam na roman "Poslednji srpski vitez", još srećniji što je porodica Miloša Ćirkovića zadovoljna knjigom. To je za mene najvažnije - rekao je za Kurir Veselin Dželetović.

Kada se vojska Jugoslavije posle potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla s Kosova i Metohije 15. juna 1999. godine, Miloš Ćirković, koji je tada imao samo 38 godina, odbio je da napusti vekovno ognjište. Ispratio je braću s porodicama koji su se uputili u centralni deo Srbije, a svojim roditeljima, koji su ga kumili da pođe s njima, samo je mirno rekao:

- Vi idite! Ja ostajem!

foto: Privatna Arhiva

Nisu pomogli ni vapaji lokalnog sveštenika, Miloš Ćirković je odlučio da pruži oružani otpor albanskim teroristima koji su po ulasku sa NATO na teritoriju Kosova i Metohije počeli da vrše stravične zločine nad srpskim stanovništvom. Danima je Ćirković odolevao teroristima OVK, pružao je otpor do kraja juna, bio neuhvatljiv jer je teren poznavao kao svoj džep. U neravnopravnoj borbi koja je trajala više nedelja ovaj poslednji srpski Obilić uspeo je da likvidira 18 terorista OVK, baš toliko su izbrojali pripadnici italijanskog Kfora. O njegovoj sudbini nema zvaničnih podataka, navodno je poginuo 20. juna u borbi s albanskim teroristima.

foto: Privatna Arhiva

Miloš Ćirković je pre rata i stupanja u vojsku po zanimanju bio šumar. Pored velike hrabrosti, bio je oštrouman i bistar čovek. Znao je napamet mnogo epskih pesama i guslao ih u pauzama lova ili borbi za vreme rata.

Srpsko srce Johanovo

Uskoro počinje snimanje filma "Žetva"

Veselin Dželetović napisao je i roman "Srpsko srce Johanovo", koje je za kratko vreme postalo traženo delo u regionu, ali i svetu. Prevedeno je na desetine stranih jezika. Prema ovom delu napisan je scenario za film "Žetva", koji govori o trgovini srpskim organima na Kosovu i Metohiji tokom rata 1999. godine. Film će biti sniman u američkoj produkciji, a nedavno je potpisan i ugovor sa Filmskim centrom Srbije.

Kurir/ Aleksandar Radonić, foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja