SIN ŠONA KONERIJA OTKRIO DETALJE SMRTI: Tata je umro u snu u svojoj kući na Bahamima
Foto: Shutterstock

OGLASIO SE

SIN ŠONA KONERIJA OTKRIO DETALJE SMRTI: Tata je umro u snu u svojoj kući na Bahamima

Pop kultura -

Škotski glumac i prvi tajni agent iz serijala o Džejmsu Bondu Šon Koneri preminuo je juče u 90. godini života. Glumac je bio slab i bolestan, a preminuo je u snu, u svom domu na Bahamima, piše britanski San, što je potvrdio i njegov sin Džejson Koneri.

foto: Shutterstock

Ser Tomas Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u Edinburgu u siromašnoj radničkoj porodici. Već sa 15 godina izbačen je iz škole zbog "dobrog vladanja", nakon čega pristupa britanskoj ratnoj mornarici. Tu nastaju njegove prve tetovaže - "mama i tata" i "Škotska zauvek".

foto: Shutterstock

Zbog zdravstvenih problema napušta vojsku i počinje da se bavi bodi-bildingom. Da bi se izdržavao, raznosio je mleko, radio kao spasilac na bazenu, pozirao je nag studentima umetničke akademije, bio je model za kupaće gaćice, glancao je mrtvačke sanduke.

foto: Profimedia

U svet filma ušao je 1951. godine debijem u pozorištu u Londonu, a već tri godine kasnije pojavljuje se i na televiziji. Prvu značajniju ulogu ostvario je uz Lanu Tarner u filmu "Drugo vreme, drugo mesto" 1958. godine, ali je i dalje bio relativno nepoznat. Sve se preokrenulo 1962. godine, kada je dobio ulogu tajnog agenta 007 u seriji filmova zasnovanih na romanima Ijana Fleminga. Interesantno je da je pisac prilikom snimanja prvog filma o Džejmsu Bondu "Doktor No" rekao da Koneri uopšte ne liči na njegovog junaka. - Meni treba zapovednik Bond, a ne ogromni kaskader - smatrao je Fleming.

Da Koneriju ipak pruži šansu, ubedila ga je devojka i muza Blanš Blekvel, koja je u glumcu videla harizmu svojstvenu tajnom agentu. Nije se pokajao. Nakon premijere filma i Ijan je stekao isti stav, a kasnije se izvinio glumcu zbog svojih sumnji tako što je u biografiju svog lika upisao škotsko poreklo. Nakon sedam filmova snimljenih o misterioznom špijunu, Koneri je odlučio da prestane da bude agent kako bi se posvetio drugim ulogama.

foto: Shutterstock

Ipak, iako ga je publika proglasila za najboljeg Bonda, filmske nagrade su ga godinama zaobilazile. Tek mu je uloga irskog policajca Malouna u filmu "Nesalomivi" iz 1987. godine donela priznanja Oskar i Zlatni globus (ukupno ih je dobio tri za života). Dobitnik je i dve BAFTA nagrade. Britanska kraljica proglasila je Konerija vitezom 2000. godine, zbog čega je dobio titulu ser, a 2006. dobio je nagradu za životno delo. Osim što je proglašen za najboljeg glumca, magazin Pipl ga je 1995. proglasio najseksepilnijim živim muškarcem na planeti, na šta je imao opaki komentar. - Hvala bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac. Pored uloge tajnog agenta 007 i sa Oskarom nagrađenim delom, ser Koneri je čuven i po drugim ostvarenjima - "Lov na crveni oktobar", "Indijana Džons i poslednji krstaški pohod", "Stena", "Ime ruže"... Jedan od poslednjih naslova u kome igra je "", simbolično imajući u vidu da je izjavio da se više ne bavi filmom "zbog ludaka koji sada snimaju u Holivudu". Zabeleženo je i da je odbio ulogu Gandalfa u "Gospodaru prstenova", kao i da se pojavi u "Matriksu".

foto: Shutterstock

Ženio se dva puta, prvi put s Dajanom Silento, s njom ima sina Džejsona, koji je takođe glumac, a druga supruga mu je marokanska slikarka Mišel Rokenburn, s kojom je ostao zajedno do kraja svog života. Sa scene se povukao 2011, a živeo je na relaciji Bahami - Los Anđeles. Bio je član Nacionalne partije Škotske i zarekao se da će se vratiti u domovinu kada postane nezavisna.

Dobijao pretnje zbog Kosova Šon bio uz Srbiju

Šon Koneri je simpatije Srba prikupio kada je osudio to što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije.

foto: Profimedia

- Ne shvatam zašto je Kosovo poseban slučaj. Kako to oni mogu biti nezavisni, a mnogi drugi ne mogu. Zašto onda Škotska ne može da se odvoji od Velike Britanije?! Kosovo mora ostati u Srbiji. Sve je ovo licemerno - preneli su srpski mediji glumčevu izjavu sa jedne konferencije za štampu, te dodali da je slavni Džejms Bond zbog toga dobijao pretnje smrću.

Kurir.rs/ Jelena Stuparušić/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track