UMETNOST UPRKOS KORONI: U Kraljevu otvorena izložba slika rok muzičara Baneta Jelića!
Foto: KC Ribnica

NEKI MOTIVI SE PONAVLJAJU

UMETNOST UPRKOS KORONI: U Kraljevu otvorena izložba slika rok muzičara Baneta Jelića!

Pop kultura -

U galeriji Kulturnog centra "Ribnica" Kraljevo otvorena je izložba slika poznatog rok muzičara, pisca i slikara Baneta Jelića, najpoznatijeg gitariste bendova "Viktorija","Neverne bebe" i "Osvajači".

"Slikarstvom se bavim od 2016. godine. Počeo sam slikanjem portreta, ulja na platnu. Vezana za slikarstvo je bila i moja knjiga "Ognjeno ogledalo" u nadrealističkoj formi. Ona me je provocirala da uđem u umetnost, dakle, ne muzika, nego književnost. Kasnije, ni sam ne znam tačno kojim putem, došao sam do apstrakcije", kazao je na otvaranju Bane Jelić.

Jelić je istakao da, uprkos pandemiji, ima i snage i volje da predstavlja svoje slike po Srbiji.

U nekoliko slika, gde Jelić stremi figurativnom, možemo da primetimo univerzalne motive, koji se ciklično ponavljaju. To su sveće, simboli mira i novih početaka. Često, u prvom planu, koristi i makove u cvatu. Oni su kraljevi cveća i imaju znamenje ljubavne vatre, ali i krvi. Iako su iskustva, putovanja, snovi osnova svake slike Baneta Jelića, način na koji se izražava, a to je uglavnom asocijativna apstrakcija, daje prostora svakom posmatraču za dijalog, ali i subjektivno spoznavanje suštine likovnosti, rekla je o umetniku Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.

Bane Jelić je muzičar, slikar i pisac, rođen 1967. godine u Beogradu. Muzikom je počeo da se bavi u ranoj mladosti, a slikarstvom u kasnijim godinama. Prvu izložbu slika imao je u Beogradu u Pedagoškom muzeju, a zatim i u drugim gradovima širom Srbije. Omiljene tehnike su mu akril, ulje na platnu i pastel. Veliki je ljubitelj književnosti, pa deo svog vremena provodi pišući. Radove je objavljivao u književnim zbornicima i časopisima. Kraljevčani, ljubitelji likovne umetnosti, uz poštovanje svih epidemioloških mera, Jelićeve radove mogu da pogledaju do 17. novembra.

J. S, FOTO: KC Ribnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track