PAVLE MENSUR 40 GODINA POSLE OCA IRFANA IGRA GEJA: Mladi glumac ima novi film, a evo kad je njegov tata ispisao LGBT istoriju!
Foto: Damir Dervišagić

MODERNIh sthvatanja

PAVLE MENSUR 40 GODINA POSLE OCA IRFANA IGRA GEJA: Mladi glumac ima novi film, a evo kad je njegov tata ispisao LGBT istoriju!

Pop kultura -

Prve više od četiri decenije Irfan Mensur je u filmu "Nacionalna klasa" odigrao Simketa, najpoznatijeg gej lika u srpskoj kinematografiji 20. veka, a sada se na sličan potez odlučio i njegov naslednik Pavle.

Na predstojećem Merlinka festivalu, koji će se održati od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda, biće prikazan i film "Matura", u kome LGBT scene ima i mladi glumac i miljenik publike. Reč o studentskom ostvarenju reditelja Gvozdena Ilića koje govori o tri najbolja prijatelja njihovoj maturi u srednjoj školi. Noć koja sledi razotkriva njihove skrivene i potisnute želje koje bacaju pogled na emocionalnu zbunjenost čitave generacije.

foto: Promo

- Raduje me činjenica da svake godine imamo sve više domaćih filmova koji se bave LGBT temama, naročito kada ih snimaju studenti. Film je pre Merlinka festivala u Beogradu prikazan u Puli, Sremskim Karlovcima, Sarajevu, Kambodži... Gledaoci često imaju predrasudu prema studentskom filmu, da nisu dovoljno kvalitetni jer se studenti uče i vežbaju, ali to svakako nije slučaj kada je "Matura" reditelja Gvozdena Ilića u pitanju - kaže Azdejković za Kurir.

foto: Nemanja Nikolić

Pored Pavla, u filmu igra i njegov imenjak Pavle Čemerikić. O priči nema više detalja, a zanimljivo je da su kritičari u "Nacionalnoj klasi" videli još jednog, veoma suptilno prikazanog gej muškarca - reč je o Papigi (Voja Brajović). Za razliku od Simketa, ovaj mladić je "sumnjiv" ponajviše zbog svoje nalickanosti koja je u to ne tako davno vreme bila, u izvesnom smislu, signal da s tim muškarcem nisu baš "čista posla".

foto: Printsreen Youtube

Zanimljiv put do uloge

Molio Gorana Markovića da prođe kroz kadar

Na premijeri digitalno restauriranog filma "Nacionalna klasa" Irfan Mensur se prisetio tih vremena, ali i šta se dešavalo uoči snimanja. Mondo je tada preneo da je reditelju Goranu Markoviću tražio da makar prođe kroz neki kadar, kao što je to voleo da radi Alfred Hičkok. Na kraju je dobio ulogu Simketa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track