NOVA AFERA U NARODNOM POZORIŠTU! Zaposleni negodoju što su umesto zlatnih dobili fejk značke, a oglasila se UPRAVA!
Foto: Tanjug/Tanja Valič

lepše je s kulturom

NOVA AFERA U NARODNOM POZORIŠTU! Zaposleni negodoju što su umesto zlatnih dobili fejk značke, a oglasila se UPRAVA!

Pop kultura -

Nekoliko sindikata, koji čine više od 400 zaposlednih u Narodnom pozorištu u Beogradu, žalilo se Upravnom i Nadzornom odboru kuće, jer kao nagrade za 20 godina rada nisu dobili zlatne značke već pozlaćene.

Gotovo 50 umetnika, kako tvrde u svom pismu, oštećeni su ovakvom odlukom ljudi koji vode nacionalni teatar.

- Obaveštavamo sve članove Upravnog odbora, koji po Zakonu o kulturi odlučuju o poslovanju ustanove, i sve članove Nadzornog odbora, koji obavljaju nadzor nad poslovanjem ustanove, o izuzetno neprijatnoj i ponižavajućoj situaciji u kojoj se našla grupa zaposlenih u Narodnom pozorištu u Beogradu i to prilikom proslave Dana Nacionalnog teatra. Naime, shodno Pravilniku o nagradama i drugim javnim priznanjima NP, zaposlenima, koji su navršili 20 godina radnog staža, se u tekućoj godini, povodom Dana našeg teatra 22. novembra, dodeljuju Zlatne značke. Svih prethodnih godina Zlatne značke su, shodno svom nazivu, a kako je pomenutim pravilnikom i definisano, bile izrađene od zlata. Ovo priznanje je imalo prvenstveno moralni, ali i materijalni značaj i predstavljalo je znak poštovanja prema radu i doprinosu zaposlenih, koji su dugi niz godina odano služili kući - stoji u njihovom piscu.

foto: Zorana Jevtić

Među pedesetak dobitnika je i glumica Anastasija Anja Mandić, njen kolega Nebojša Kundačina, ali i mnogi članovi hora i orkestra nacionalnog teatra.

- Prvi put posle toliko vremena, Zlatne značke nisu izrađene od čistog zlata! Pritom, zaposleni su obavešteni da mogu preuzeti svoje Zlatne značke u Pozorištu, s obzirom da svečanost povodom Dana pozorišta, na kojoj su se prethodnih godina ova i druga priznanja tradicionalno dodeljivala, nije održana zbog pandemije Kovida 19 i pri preuzimanju im nije rečeno da značke nisu izrađene od zlata, već da je reč o pozlati, o čemu nam je posvedočilo više dobitnika Zlatnih (tj. u ovom slučaju pozlaćenih) znački. Važno je napomenuti da se uprava Narodnog pozorišta, osim što nije obavestila dobitnike o ovoj svojevrsnoj obmani, na ovaj "poslovni" potez odlučila bez izmene Pravilnika o nagradama i drugim javnim priznanjima - tvrde sindikati i naglašavaju:

foto: BETA/ Ana Slović

- Dobitnici ovogodišnjih Zlatnih znački se osećaju oštećeno i poniženo u moralnom i materijalnom smislu, te se pitaju zašto je njihov dvadesetogodišnji rad manje vredan od svih njihovih predhodnika i čime su to zaslužili da za svoj profesionalni odnos prema Teatru, od svog Narodnog pozorišta dobiju - obmanu Zahtevamo da se preispita odgovornost i legalnost ovakvog postupka Uprave Narodnog pozorišta i da se obeštete ovogodišnji dobitnici Zlatnih znački.

Iz uprave tvrde da je do ovog došlo usled nesporazuma. - Uprava Narodnog pozorišta se rukovodila plemenitim, a ne materijalnim ciljem. Značka je znak priznanja. Propisi (zakon, kolektivni ugovor, uredbe) ne predviđaju ovaj vid priznanja kao obavezu. Paravilnik o nagradama sadrži termin zlatna značka" koja ne podrazumeva da značka kao predmet mora biti izrađena od zlata. Reč, zbog namene, ima simbolično značenje a ne sadržaj materijala od koga je značka izrađena. Podsećamo, da nijedan orden, pa ni najvišeg reda, civilizovanih država nije izrađen u celosti od plemenitog metala. Razmotrićemo mogućnost da se do obeležavanja dana Narodnog pozorišta u 2021. godini ovaj nesporazum prevaziđe na primeren način - stoji u reakciji.

foto: Tamara Trajković

Podrška ministarki kulturu Dobra odluka imenovanje Buleta Goncića

Sindikati u svom pismu pozdravljaju odluku Vlada što je na predlog aktuelnog Ministarstva kulture i informisanja, u vrlo kratkom roku imenovala predsednika Upravnog odbora Svetislava Buleta Goncića i člana Nadzornog odbora, važnih organa koji su u krnjem sastavu radili već duže vreme. Oni se nadaju da će to pomoći bolje funkcionisanju najveće ustanove kulture.

Kurir/ Foto: Tanjug Tanja Valič

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track