PREDSTAVE, FILMOVI, PA POLITIKA: Po ovim ulogama svi će pamtiti Tihomira Arsića
Foto: Printscreen/Youtube/Grand

ŽIVEĆE KROZ ULOGE

PREDSTAVE, FILMOVI, PA POLITIKA: Po ovim ulogama svi će pamtiti Tihomira Arsića

Pop kultura -

Tihomir Arsić umro je danas, 7. decembra posle borbe sa teškom bolešću, a biće upamćen po mnogobrojnim, što pozorišnim, što filmskim ulogama.

Od 1984. godine bio je član Narodnog pozorišta, gde je igrao predstave "Romeo i Julija", "Rat i mir", "Koštana", "Crveni šal", itd. Dobitnik je dve velike nagrade "Raša Plaović" koja se dodeljuje glumcu za najbolje ostvarenje u svim beogradskim pozorištima, kao i "Zlatni vitez". Nakon toga se povukao iz pozorišta, a na filmu se pojavljivao tek povremeno.

Godine1975. se prvi put pojavljuje na velikom platnu i to u filmu "Sinovi", dok je značajnu popularnost stekao 80-ih godina, kada su godišnje izlazila po tri filma u kojima je igrao jednu od glavnih uloga. U periodu od 1981. godine i filma "Dečko koji obećava" do 1989, te "Boja na Kosovu", Arsić je glumio u 22 filma, jednoj seriji i jednom TV filmu.

foto: Nemanja Nikolić

Devedesetih godina Arsić se prvi put povukao iz sveta glume. Snimio je nekoliko filmova: "Solunci govore", "Devojka s lampom", "Udri jače manijače", "Pokondirena tikva", te seriju "Teatar u Srba". Okušao se i kao producent u filmu "Uslovna sloboda" iz 2006. Ponovo je bio producent, ovog puta u seriji "Šesto čulo". Međutim, zbog nesporazuma, serija je ugašena nakon šest epizoda. Kasnije je tumačio načelnika u filmu "Ma nije on takav" iz 2011, kao i vladiku Nikolaja Velimirovića u "Stojte galije carske".

foto: Printscreen Tanjug

Televizijska publika imala je priliku da ga vidi u ulozi Barona u drugoj sezoni popularne serije "Ubice mog oca". Tokom 2018. glumio je u seriji "Šifra Despot", te filmove "Zaspanka za vojnike" i "Kralj Petar Prvi u slavu Srbije".

Arsić je takođe bio i u političkim vodama. Do 2008. godine bio je član Demokratske stranke Srbije, a iste godine pridružio se novoosnovanoj Srpskoj naprednoj stranci. Bio je savetnik za kulturu premijera Aleksandra Vučića, koga je veoma cenio. Bio je član predsedništva stranke, a od 2018. i državni sekretar u Ministarstvu kulture.

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs/K.Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track