TUGA

ŽELIM TI BESKRAJ KOJI TVOJA DUŠA ZASLUŽUJE: Ivana Žigon oprostila se od Tike DIRLJIVIM govorom, a pomenula i oca Stevu

Pop kultura -

Tihomir Tika Arsić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu, a umro je 7. decembra od raka pankreasa.

Glumica Ivana Žigon oprostila se od Tike emotivnim govorom.

"Predstava sa Tikom nije bila samo predstava već avantura sa neizvesnim krajem. Možda je samo Dostojevski mogao da da toliki prostor da se razgori taj njegov oganj, taj njegov temperament i eruptivnost koja se ustvari i zove glumački talenat i možda je samo tvoj omiljeni reditelj Stevo Žigon mogao da ti da toliko prostranstva koliko je tebi bilo potrebno da se rastrčiš na četiri strane pozorišnog sveta. I zaista mi na sceni nismo znali odakle će Tika da doleteti, a trčao je divlje, trčao je najbrže od svih glumaca, a onda bi se zaustavio tako nonšalantno, tako superiorno da se poigra nekim gestom, da se kao gutač vatre poigra sa tišinom, da od daha stvori najlepšu reč", rekla je Ivana Žigon.

foto: Maša Kostić

Kako je navela, "svi glumci su ga netremice gledali i pitali se dokle može da izdrži to srce koje ima toliku silinu, a on je bio prirodna stihija koja je išla iz naleta u nalet i bila sve jača i jača".

"I kada smo se vraćali kući tvoj Stevo je govorio, e kada bi svi glumci imali tako vrelu krv koja šapće sa scene imali bismo više velikih predstava i tim pre je zločin za ovu kulturnu sredinu, što Rogožina sa kojim je osvojio Rusiju, pred kojim su se poklonili mnogi ruski umetnici, što te nisu videli u nekim svojim podelama. I baš sada kada je umetnik došao na čelo pozorišta i koji znao da bez takvog ognja ne može da se sačuvaka čovek i umetnost, i kada je trebalo da se vratiš nažalost pozvao te je jedan, onaj najveći reditelj kome još ni jedan glumac nije mogao da odbije ulogu. I poslao je užasnog asistenta, opaku bolest, kojoj si se suprostavio opet neustrašivo kao na sceni i nije mogao da ti zada ni jednu bol", pričala je, pa dodala:

foto: Maša Kostić

"Otišao si u ljubavi, bez ijednog fizičkog bola, puno ti hvala, Hvala ti što nisi dao da pozorišna scena, deset godina igranja, nije mogla zahvaljujuči tebi da postane neko mrtvo more i sada ti želim plovidbu u tu jednu avanturu sa neizvesnim krajem, želim ti beskraj koji zaslužuje tvoja duša, tvoj oganj i tvoje goruće srce. Ljubi te i pamti svaki tvoj gest, svaki tvoj šapat, tvoja Anastasija."

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/K.Đ/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track