GLUMICA DOBILA JOŠ JEDAN LEGAT U BEOGRADU: Otvoren kutak Ružice Sokić u Adligatu!
Foto: Adligat promo

lep gest

GLUMICA DOBILA JOŠ JEDAN LEGAT U BEOGRADU: Otvoren kutak Ružice Sokić u Adligatu!

Pop kultura -

Jedna od najvećih jugoslovenskih glumica Ružica Sokić napunila bi juče 86 godina, a 19. decembra navršiće se sedam godina od njenog odlaska. Sećanje na nju od sada će, pored supruga Miroslava Mikija Lukića, čuvati i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, gde je obeležen i dan njenog rođenja i otvoren njen legat.

foto: Adligat promo

- Kutak moje drage supruge, koju su volele i vole generacije, sada je spreman za posetioce. Nažalost, zbog ove situacije, posetioci će morati da sačekaju nekoliko meseci priliku da uživo vide značajan deo Ružičine zaostavštine. U Jugoslovenskoj kinoteci nalazi se filmska građa, a u Adligatu - udruženju sa kojim je potpisan ugovor o poklonu i protokol o saradnji, sva ostala građa - rekao je Lukić na svečanosti, a prenosi Adligat u svom saopštenju.

foto: Adligat promo

Godišnja nagrada "Ružica Sokić" mladoj talentovanoj glumici za zapažena glumačka ostvarenja u protekloj pozorišnoj sezoni ove godine neće biti dodeljena. Legat je formiran na inicijativu novinarke i glumice, suosnivača Adligata Stevanke Češljarov, a ovim povodom je Fondacija Ružice Sokić pripremila i poseban prospekt - "Kulturno nasleđe Ružice Sokić". Publika će moći da vidi Ružičinu biblioteku sa više od stotinu knjiga s posvetama, ali i nameštaj iz stana koji je pripadao njenom ocu Petru Sokiću (1893-1964), uredniku lista Pravda. - Kutak Ružice Sokić biće značajna riznica za proučavanje pozorišta i jednog vremena, važna nadogradnja Adligatove pozorišne zbirke - kaže Viktor Lazić.

Kurir, foto: Adligat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track