TIHOMIR STANIĆ SE VRAĆA NA SCENU S ANDRIĆEM: Evo zašto mu je ova monodrama promenila karijeru!
Foto: Marina Lopicic

Pozorišta nastavljaju s radom

TIHOMIR STANIĆ SE VRAĆA NA SCENU S ANDRIĆEM: Evo zašto mu je ova monodrama promenila karijeru!

Pop kultura -

Posle skoro mesec dana od zatvaranja svojih vrata za posetioce, Opera i teatar Madlenijanum iz Zemuna nastavlja da igra za svoju vernu publiku. Prvi pred publiku izlazi Tihomir Stanić u nedelju, 20. decembra od 12 sati, monodramom "Na Drini ćuprija".

Naš poznati glumac, koji i likom podseća na nobelovca Andrića, smatra ovu monodramu prelomnim trenutkom u svom životu, koji mu je omogućio slobodu igranja i prikazivanja svoje umetnosti izvan strogih institucionalnih okvira. Najpoznatiji roman Ive Andrić "Na Drini ćuprija" (1945) hronološki prati četiri veka zbivanja oko čuvenog višegradskog mosta preko reke Drine, koji je izgradio veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, poreklom iz tih krajeva. Most je glavni lik romana i simbol.

On je mesto dodira istorijski verifikovanih ličnosti, ali i bezimenih pitoresknih likova koji su plod piščeve imaginacije.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

Odlomke iz Andrićevog dela "Na Drini ćuprija" Stanić je, kako se navodi u saopštenju pozorišta, birao i učio mesecima, u čemu mu je nesebično pomagala dr Ljiljana Mrkić Popović, lektor i profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Čuveni roman i obaveznu lektiru glumac uspešno izvodi u raznim prilikama više od dve decenije.

Kurir/ M. K., foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track