SRBI SU JEDAN OD NAJLEPŠIH NARODA NA SVETU! Pjer Karden je imao GLAMUROZNU reviju u Belom dvoru, a jednom rečenicom nas je ZADUŽIO
Foto: Profimedia

sećanje na velikog modnog kreatora

SRBI SU JEDAN OD NAJLEPŠIH NARODA NA SVETU! Pjer Karden je imao GLAMUROZNU reviju u Belom dvoru, a jednom rečenicom nas je ZADUŽIO

Pop kultura -

PARIZ - Veteran fransuke visoke mode, vizionar i svetski poznati modni inovator Pjer Karden, preminuo je u utorak u Neiju, pored Pariza, u 98. godini, a list Srba u Parizu objavio je tim povodom sećanje na Kardenovu posetu Beogradu i glamuroznu modnu reviju upriličenu na Belom dvoru.

Nakon modne revije, legendarni francuski kreator je u intervjuu za Večernje novosti, između ostalog izjavio da su Srbi jedan od najlepših naroda na svetu.

Pjer Karden je rođen 2. jula 1922. godine u San Bjađu u Italiji kao Pjetro Konstante Karden, a na modnoj sceni se, kao kreator visoke mode, pojavio prvi put 1950. godine. Od tada, Karden je sa inovativnošću gradio svetsku karijeru u sferi visoke mode i industrijskog dizajna. Najveći uspeh i svetsku afirmaciju je doživeo tokom 60-ih kada je svojim futurističkim dizajnom i geometrijskim formama najpre šokirao svet, a potom afirmisao svoj kreativni izraz i stil poznat po tome što u prvi plan nije stavljao oblike ženskog tela već odeće.

Pjer Karden je dizajnirao satove, automobile i enterijere, najviće futuristički nameštaj, a 1991. godine je kupio i poznati pariski restoran "Maksim".

Pjer Karden je dobitnik brojnih svetskih nagrada i priznanja, između ostalih francuske Legije časti i orden viteza umetnosti, kao i italijanski orden reda viteza Republike, a 1991. godine je proglašen ambasadorom dobre volje UN.

Pjer Karden
foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track