UMESTO GLUMACA NA SCENI ROBOTI, KIBORZI I AVATARI: Bitef teatar najavio novu sezonu i prvu premijeru
Foto: Nenad Sugic

promene

UMESTO GLUMACA NA SCENI ROBOTI, KIBORZI I AVATARI: Bitef teatar najavio novu sezonu i prvu premijeru

Pop kultura -

U Bitef teatru juče je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena premijera predstave "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" i nova, neobična sezona. Autorski projekat nekoliko umetnika predstavlja interaktivni vodič kroz virtuelnu realnost (ne)mogućih svetova, odnose i ljudske interakcije u digitalnoj realnosti, kao i pokušaje promišljanja nekih novih oblika suživota i zajedništva čoveka i mašine u vremenima koje smo do sada iskusili - a ovo virtuelno putovanje će iskusiti publika od petoro ljudi, koja će istovremeno biti izvođač, posmatrač i učesnika.

- "Kao da kraj nije sasvim blizu" postavlja mnoga egzistencionalna pitanja za našu sadašnjost i budućnost, ali je suština da li ćemo imati hrabrosti za sve ono što nas čeka. Predstavu ne bi trebalo da gledaju osobe koje imaju epilepsiju - navode autori u saopštenju.

Bitef
foto: Nenad Sugic

Deo autorskog tima čine Maja Pelević (tekst), Nikola Zavišić (režija), Filip Mikić (video i VR), Anja Đorđević (kompozitor), Mina Strugar (produkcija zvuka) i Katarina Vojnović (organizatorka). Blok premijernih izvođenja predstave planiran je za 15, 16. i 17. januar.

Sezona 2020/2021. Bitefa nosi slogan "Na ivici" i fokusira se na pojmove transhumanizma i posthumanizma, istražujući vizije sveta koji nas čeka, ali i eksperimentišući na formalnom planu sa dehumanizacijom izvođača na sceni, bilo kroz koreografske i druge forme, bilo kroz upotrebu robota, kiborga i avatara na sceni.

U okviru ovog ciklusa publika će imati priliku da gleda predstave autora kao što su Bojan Đorđev, Dunja Jocić, Nikola Zavišić i Maja Pelević, kao i projekte nezavisne scene koje Bitef tradicionalno podržava.

Kurir/ M. Kostić, foto: Nenad Šugić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track