JASENOVAC JE BALKANSKI AUŠVIC U KOM SU UBIJANA I DECA! U Americi počela kampanja za srpski film!
Foto: Aleksandar Letić

VAŽNA VEST

JASENOVAC JE BALKANSKI AUŠVIC U KOM SU UBIJANA I DECA! U Americi počela kampanja za srpski film!

Pop kultura -

U Americi je krenula ozbiljna marketinška kampanja za film "Dara iz Jasenovca".

U tamošnjim bioskopima ostvarenje Predraga Antonijevića biće prikazano 5. februara. Istovremeno, insertom se najavljuje i premijera filma u Beogradu, koja je simbolično zakazana za 22. april, datum kojim se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Podsetimo, u decembru 2020. godine čuvena distributerska kuća "Studio 101" zaključila je ugovor o američkim pravima za film "Dara iz Jasenovca", a tada je član izvršnog odbora ove kompanije Ron Berkl poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:

- Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost s kojom je kroz oči malog deteta ispričana ova ubedljiva priča.

Poznati sajt Dedlajn započinje tekst rečenicom da je ovo drama o balkanskom Aušvicu, gde je umrlo između 75.000 i 100.000 Srba, Jevreja, Roma, Hrvata i Bosanaca, a najmanje 20.000 od njih su bili deca.

- Jasenovac je bio jedinstven u svetu jer je bio kombinacija radnog logora i logora smrti - izjavio je američki ekspert za Holokaust i stručni konsultant filma Majkl Berenbaum.

Majkl Berenbaum
foto: Zorana Jevtić

Vest da je objavljen prvi trejler objavilo je više od 20 portala. Ostvarenja koje je izabrano za srpskog kandidata za 93. nagradu američke Akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar 2020-2021. godine, kao i za Zlatni globus u svim kategorijama, snimano je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, a u centru priče je 12-godišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. U glavnoj ulozi devojčice našla se Biljana Čekić, film su producirali Predrag Antonijević i Maksa Ćatović, a scenario dolazi iz pera Nataše Drakulić. Kurir/ Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja