PRLJAVA KAMPANJA: Amerikanci uz pomoć Hrvata lobiraju da DARA IZ JASENOVCA ne dobije Oskara!
Foto: Promo/Aleksandar Letić

Holivud se digao na noge

PRLJAVA KAMPANJA: Amerikanci uz pomoć Hrvata lobiraju da DARA IZ JASENOVCA ne dobije Oskara!

Pop kultura -

U američkom magazinu Varajeti objavljen je tekst o filmu "Dara iz Jasenovca", u kom se napada država Srbija da je finansirala film, koji je propaganda i kojim se optužuje Hrvatska za počinjene zločine.

Strasti se i dalje ne smiruju, a da je očigledno reč o ozbiljnim pokušajima hrvatskih lobista da istina o ustaškim zločinima, koja je sakrivana gotovo osam decenija, nikad ne bude otkrivena, smatra i predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

Jelena Trivan
foto: Marina Lopičić

- Nakon stotina filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, imamo priliku da svetu predstavimo priču o stradanju Srba koja menja holivudske stereotipe. Očekivano je da će reakcija, pogotovo hrvatskih lobista, biti da je reč o srpskoj propagandi. Direktor Instituta za Holokaust Majkl Berenbaum je konsultant na scenariju i on stoji iza svake činjenice - izjavila je za Kurir Jelena Trivan, koja se pita da li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima različitih naroda, poput kultne "Šindlerove liste", mogu okarakterisati kao propaganda ili to važi samo za naš narod.

Dara iz Jasenovca
foto: Promo/Aleksandar Letić

Sam autor teksta Džej Vajzberg, podsetimo, ne spori da je ostvarenje Predraga Gage Antonijevića zasnovano na istorijskim činjenicama, niti da su Srbi i srpska deca stradali u ustaškim logorima, ali smatra upitnom nameru koja stoji iza snimanja ovakvog filma. Činjenica je da je "Dara iz Jasenovca" film zbog kojeg se podigla velika prašina u Holivudu, jer bi mogao ozbiljno da utiče na promenu stereotipa o Srbima kao zločincima. Čini se da postoji strah da srpski filmovi mogu promeniti percepciju svetske javnosti o zločinima na Balkanu, te Hrvati i njihovi lobisti čine sve što je u njihovoj moći da "Dara" ne dobije prestižno filmsko priznanje - Oskara.

Aleksandra Kovač
foto: Dragan Kadić

Oglasila se povodom napada i autorka muzike u filmu Aleksandra Kovač, koja je kritikovala tekst u jednim našim dnevnim novinama.

- Znala sam da će naš film "Dara iz Jasenovca" i tema stradanja srpskog naroda u jednom od najozloglašenijih logora u Drugom svetskom ratu uzburkati mnoge duhove, ali nisam mogla ni da pretpostavim da će prvi kamen poleteti iz Srbije. Sram da bude svakog ko se usudi da osporava ono što se dogodilo srpskom, romskom i jevrejskom narodu u Jasenovcu između 1941. i 1945. godine. Ako vam nešto nije jasno, pročitajte knjigu Milka Rifera "Grad mrtvih - Jasenovac 1943" - poručila je Kovačeva na Fejsbuku.

Dara iz Jasenovca
foto: Promo/Aleksandar Letić

Američki distributeri "Dare iz Jasenovca", čije prikazivanje u SAD počinje 5. februara, najavljuju žestok odgovor u vidu polučasovnog filma koji predstavlja pomen stradalima u logoru Jasenovac, a koji će biti dostupan na svetskoj popularnoj platformi Apple Trailers, koju dnevno poseti više miliona gledalaca iz čitavog sveta. Trenutno niko iz filmskih krugova u Srbiji ne reaguje na ovakvo karakterisanje filma "Dara iz Jasenovca".

Dobre kritike

Film ocenjen čistom desetkom

Američki mediji i dalje pišu o filmu "Dara iz Jasenovca", a kritike su uglavnom pozitivne. List Drop the Spotlight, od mogućih 10, daje filmu najvišu ocenu.

- "Dara iz Jasenovca" je veoma moćna u pripovedanju priče, koja mora da se čuje. O strahotama koncentracionog logora edukovaće vas očima 10-godišnje devojčice. Ovim filmom otvaramo oči jer nam pruža još jedan pogled na gotovo zaboravljenu istoriju - navodi list. I drugi mediji iznose slične ocene o našem filmu.

Kurir/ Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track