PREDRAG ANTNOJEVIĆ: Srdan je započeo hajku na Daru iz Jasenovca! SRDAN GOLUBOVIĆ: Lažeš, sam si kriv za neuspeh svog filma!
Foto: Nemanja Nikolić, Ana Paunković

Zaratili slavni reditelj

PREDRAG ANTNOJEVIĆ: Srdan je započeo hajku na Daru iz Jasenovca! SRDAN GOLUBOVIĆ: Lažeš, sam si kriv za neuspeh svog filma!

Pop kultura -

Američki magazin Varajeti objavio je juče listu svojih favorita za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, na kojoj ni u top 20 nema našeg kandidata. Na visokom drugom mestu, odmah iza danskog filma Tomasa Vinterberga "Another Round", pobednika na 33. dodeli Evropskih filmskih nagrada, jeste ostvarenje "Quo vadis, Aida?" (Kuda ideš, Aida?), o zločinima Srba u Srebrenici, dok je "Dara iz Jasenovca" tek 21. favorit.

Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Reditelj srpskog predstavnika Predrag Gaga Antonijević smatra da su ovim potezom pale maske.

- Hajka na "Daru iz Jasenovca" je započeta usred Beograda. Srdan Golubović i njegova supruga Jelena Mitrović su neistinom da "Dara" ne ispunjava uslove pokušali da film diskvalifikuju iz trke za srpskog kandidata za Oskara. Sada smo svedoci da je hajka poprimila međunarodne razmere. I dalje se obmanama i lažima pokušava zaustaviti istina o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima koji su počinile ustaša. Časopis Varajeti je danas doneo svoju listu koje filmove za stranog Oskara podržava i na vrhu im je bosanski film o zločinu u Srebrenici. Dakle, samo je film o srpskim žrtvama za njih propaganda - kaže Antonijević za Kurir.

Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Srdan Golubović, reditelj filma "Otac", koji je bio glavni takmac "Dari iz Jasenovca" u nacionalnom izboru, kaže za Kurir da njegov kolega prestane da manipuliše javnost.

- Antonijevićeva tvrdnja je potpuna neistina i laž. Varajeti je najznačajniji i najuticajniji filmski časopis na svetu i glupost i besmislica je da neko može da utiče na njihovo mišljenje i stav. Izjava Antonijevića je pokušaj manipulacije javnosti i očigledna namera da za svako buduće loše mišljenje ili neuspeh filma bude kriv neko drugi, a ne on sam - autor tog dela. Žao mi je što moj kolega nije naučio da dostojanstveno i stoički podnosi kritike na račun svog filma - poručuje Golubović za Kurir.

Srdan Golubović
foto: Nemanja Nikolić

Kompanija "101 studios", američki distributer "Dare iz Jasenovca", čije prikazivanje u SAD počinje 5. februara, najavila je žestok odgovor na kritike Varajetija u vidu polučasovnog filma, koji predstavlja pomen stradalima u logoru Jasenovac, a koji će biti dostupan na svetskoj popularnoj platformi Epl trejlers, koju dnevno poseti više miliona gledalaca iz čitavog sveta.

Kurir/ Foto: Nemanja Nikolić i Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track