QUO VADIS, AIDA NIJE PREDSTAVNIK REPUBLIKE SRPSKE ZA OSKARA: Godinama samo Federacija šalje predstavnika za prestižnu nagradu!
Foto: Deblokada/ Imrana Kapetanović

Sukob

QUO VADIS, AIDA NIJE PREDSTAVNIK REPUBLIKE SRPSKE ZA OSKARA: Godinama samo Federacija šalje predstavnika za prestižnu nagradu!

Pop kultura -

Film "Quo vadis, Aida?", rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić, jedan je od favorita da bude dobitnik Oskara za najbolji strani film.

Predstavnik Bosne i Hercegovine izabran je za takmičenje Američke filmske akademije samo kao predstavnik Federacije, ali ne Republike Srpske. Godinama u Bosni već postoji problem jer umetnike i strukovna udruženja u Banjaluci niko ne pita da li žele u svetu da ih predstavlja ostvarenje o zločinu u Srebrenici.

- Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske nije zvanično informisano o inicijativi da film "Quo vadis, Aida?" bude kandidat i predstavnik BiH za nagradu Oskar. U skladu sa Ustavom RS, kultura je isključivo u nadležnosti entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. Republika Srpska je još od 1992. godine donela zakone kojima je pojedinačno uredila sve vrste obavljanja kulturnih delatnosti u Republici Srpskoj, pa tako i Zakon o kinematografiji - kažu za Kurir iz pres-službe Ministarstva prosvete i kulture u Banjaluci.

Jasmila Žbanić
foto: Deblokada/ Imrana Kapetanović

Republika Srpska, po ovom principu, mogla bi da ima svog kandidata u trci za Oskara, a Snježan Lalović, reditelj i zamenik predsednika Udruženja filmskih radnika RS, više je za opciju da se u svet šalje samo jedno ostvarenje.

- Film "Quo vadis, Aida?" predstavnik je samo Federacije BiH. Svaki entitet vodi kulturnu politiku za sebe, a to je jedna od najvećih tema koja prati postratni period. Filmove za Oskara svakako treba da bira neka zajednička komisija. Nisam gledam film pa vam ne mogu reći ništa ni pozitivno ni negativno - kaže za Kurir Snježan Lalović.

Snježan Lalović
foto: Printskrin

Udruženje filmskih radnika BiH organizovalo je izbor za nominaciju za Oskara, a u komisiji su bili reditelj Srđan Vuletić, scenaristkinje Elma Tataragić, Melina Alagić i Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, montažeri Miralem Zubčević i Predrag Solomun, direktor fotografije Almir Đikoli i rediteljka i scenaristkinja Ines Tanović. Srbe u RS niko ne pita već dve decenije. Isti slučaj je bio 2001. godine, kada je nominovana "Ničija zemlja" Danisa Tanovića, koja je u martu 2002. godine nagrađena prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film.

Jasna Đuričić
foto: Dragana Udovičić

Neobičan izbor

U glavnim ulogama glumci iz Srbije

Film "Quo vadis, Aida?" je ratna drama i prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorke, koja radi kao prevodilac za mirovne snage UN u Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa.

Kao insajder u pregovorima, ona ima pristup svim informacijama i pokušava da spase svoju porodicu od sigurne smrti. Glavne uloge tumači novosadska glumica Jasna Đuričić, a njen suprug Boris Isaković igra Ratka Mladića. Film je imao svetsku premijeru na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, ali nije imao distribuciju u Srbiji, već samo preko jedne internet platforme.

Kurir/ Foto: Deblokada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track