PONOVO MOŽETE GLASATI ZA FILM DARA IZ JASENOVCA: Hrvatska akcija nije uspela, a IMDB omogućio da ga ocenite!
Foto: Aleksandar Letić

lepe vesti

PONOVO MOŽETE GLASATI ZA FILM DARA IZ JASENOVCA: Hrvatska akcija nije uspela, a IMDB omogućio da ga ocenite!

Pop kultura -

Platforma IMDB vratila je danas mogućnost ocenjivanja filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića.

U trenutku kada je onemogućeno ocenjivanje, film je imao 9,4 od mogućih deset. A sve je krenulo zbog kampanja protiv njega, kako se sumnja iz Hrvatske, pa su "Dari" posetioci davali najnižu ocenu 1, ali i pored toga film ima veliku ocenu. Odgvoor na ovo stigao je i Srbije sa desetkama, pa je IMDB samo privremeno ukinuo glasanje.

Predrag Gaga Antonijević, Nataša Drakulić, Marko Janketić, Dara iz Jasenovca
foto: Ana Paunković

Sada za film ponovo možete da glasate. Film će danas premijerno biti prikazan u Americi. Čikago, Atlanta, Dalas, Majami, Hjuston samo su neki od američkih gradova u čijim bioskopima kreće distribucija. Danima unazad, pred sam početak prikazivanja filma u Americi tamošnji eminentni mediji specijalizovani za filmsku umetnost pozivaju publiku da pogledaju srpski film ističući njegov edukativni karatker i značaj osvetljavanja malo poznatog dela istorije iz period Drugog svetskog rata.

FILM THREAT ističe da se reditelj Predrag Antonijević pridružio dugačkom spisku reditelja koji su pokušali da prikažu užase mnogih logora smrti koji su tokom Drugog svetskog rata zadesili Evropu, a da “Dara iz Jasenovca“ u fokus stavlja logore koje su postavili hrvatski saradnici nacizma s ciljem istrebljenja Srba i antifašista. „Film je izvrsno snimljen. Svetlost nikada ne plamti, a glumci su fantastično osvetljeni u mračnom okruženju. Mala Dara (Biljana Čekić) nosi na svom melanholičnom licu strahote jedne ere, dok istovremeno treperi čeličnim izrazima koji prenose njenu odlučnost da pomogne svom malom bratu, da preživi logor. Ostatak glumačke ekipe, uključujući Zlatana Vidovića, Anju Stanić Ilić, Sandru Ljubojević kao i mnoge druge, efektno prenosi s jedne strane degradaciju života u logoru, dok s druge volju za životom,“ dodaje se. (https://filmthreat.com/reviews/dara-of-jasenovac/)

Kurir, Foto Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track