JOVA RADOVANOVIĆ ZA KURIR O NAGRADI NIŠVIL FESTIVALA: Sedmorica mladih nisu se odrekla džeza, morali smo da prehranimo porodice!
Foto: Marina Lopičić

iskren

JOVA RADOVANOVIĆ ZA KURIR O NAGRADI NIŠVIL FESTIVALA: Sedmorica mladih nisu se odrekla džeza, morali smo da prehranimo porodice!

Pop kultura -

Nagrada za životno delo, koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje zaslužnim muzičarima, ove godine biće uručena Jovi Radovanoviću i grupi Sedmorica mladih, saopštili su organizatori festivala.

Čuveni ansambl osnovan je 29. septembra 1959, a bili su upisani u Ginisovu knjigu rekorda kao grupa koji je 33 godine svirala neprekidno zajedno. Prvu postavu su činili Zoran Zarije Raković (truba), Ljubiša Milić (trombon), Vladislav Vasilić (klarinet), Nebojša Dančević (klavir), Milutin Vasović (gitara), Ljubiša Stošić (bas) i Branislav Todorović (bubnjevi). Vladislav Vasilić je 1963. otišao u vojsku, a 1966. poginuo u saobraćajnoj nesreći, i na njegovo mesto u grupi dolazi klarinetista, saksofonista i flautista Jova Radovanović, koji ubrzo postaje zaštitni znak grupe.

Jova Radovanović, Lepa Brena
foto: Printscreen

Druga personalna promena desila se 1978, kada je na mesto bubnjara, umesto Branislava Todorovića (koji je preminuo) došao Nebojša Kunić. Poslednji koncert kao ansambl imali su u maju 1991. godine u Sarajevu, a grupa je zvanično prestala sa radom 1999. godine, odnosno nakon smrti gitariste Milutina Vasovića (1998).

Jova Radovanović
foto: Printscreen/Youtube

Sedmorica mladih upamćeni su kao zabavljači, svirali su čak i Titu i Jovani, ali Jova Radovanović kaže za Kurir da se nikad nisu odrekli svojih korena.

- Mi smo počeli kao džezeri. Od te muzike nismo mogli da živimo, pa smo tražili način kako da prehranimo svoje porodice, a da ne izgubimo zadovoljstvo koje smo osećali dok smo svirali džez - kaže čuveni muzičar.

On smatra da se ovoj vesti raduju i članovi grupe koji više nisu sa nama.

- Mi smo sve radili srcem, a to je bio džez - zaključuje Radovanović.

Nagrada će laureatu biti uručena 12. avgusta na otvaranju festivala.

Kurir/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track