Najnovije vesti

NEKOME SMETA ISTINA

ŠINDLEROVA LISTA JE OKEJ, ALI NE I DARA: Prašina oko srpskog filma se NE STIŠAVA! Kritičari i dalje lome koplja (KURIR TELEVIZIJA)

Pop kultura

Odavno jedan srpski film nije izazvao toliko polemika u svetu kao što je to slučaj sa ovim delom. Iako je film pobrao ovacije u bioskopima, ipak nije ušao u uži izbor ostvarenja koji su u trci za Oskara. Ali film reditelja iz BiH "Kvo vadis Aida" koji govori o Srebrenici jeste. Koplja kritičara i dalje se lome da li je film Dara "srpska nacionalistička propaganda" o stradanju žrtava u logoru Jasenovac ili ne.

Film govori o ljubavi u najtežim vremenima, a tematika aktuelizuje stradanje Srba, Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac. Etiketa o propagandi je preterana, kažu oni koji su radili na filmu.

Zlatan Vidović, glumac, ističe da je Dara prevashodno film o ljubavi.

- Dara je prevashodno anti-ratni film, film ljubavi i treba ga posmatrati kao takav film, ništa drugo – kaže glumac.

Suština je da autori filma nisu gazili istinu i da su prikazali ono što se zaista desilo, smatra kritičar Đorđe Bajić.

- Dara je propaganda koliko je i Šindlerova lista propaganda, ili Spasavanje redova Rajana. Film govori o nekim istorijskim događajima, ti događaji očigledno nekoga uznemiravaju, a neko ne želi da se bavi time. Upravo tu se pravi ta kontroverza – ističe Đorđe Bajić.

Među 15 najboljih filmova je ušlo ostvarenje iz BiH - "Kvo vadis, Aida" sa tematikom o srebreničkim žrtvama. To je veliki uspeh za region, ističu glumci iz Dare i tvrde da nema rivaliteta između dva ostvarenja. -Mislim da je to veliki uspeh za bosansko-hercegovačku kinematografiju, a ja im čestitam od srca. Ja ne vidim to što mediji pokušavaju da nametnu rivalitet između ova dva filma. Mislim da su filmovi rađeni zdušno, svom snagom i umećem ljudi. Za Daru mogu da tvrdim da smo ostavili sve atome snage- kaže Zlatan Vidović, glumac. Iako najprestižnije filmsko priznanje neće stići u našu zemlju, konačan sud ipak daje publika. A ona u Americi već dokazuje da je Dara vredno ostvarenje jer je film koji trenutno donosi najveću prosečnu zaradu po bioskopu.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...