BEZ CENZURE: Siniša Kovačević nije skinut s repertoara Narodnog pozorišta, a pisac za to optužio upravnicu Ivanu Vujić!
Foto: Damir Dervišagić

Drama

BEZ CENZURE: Siniša Kovačević nije skinut s repertoara Narodnog pozorišta, a pisac za to optužio upravnicu Ivanu Vujić!

Pop kultura -

Narodno pozorište u Beogradu nije odustalo od komada Siniše Kovačevića "Godine vrana", potvrdili su za Kurir iz nacionalnog teatra.

Nova drama čuvenog dramskog pisca biće premijerno izvedena krajem 2021. Kovačević je prošle nedelje napao upravnicu Ivanu Vujić da je njegov komad skinula s plana rada i zamenila tekstom Milovana Vitezovića. Novi plan rada usvojen je tek na sednici Upravnog odbora u petak, a na njemu se nalazi "Godina vrana".

- Drama nije skinuta s repertoara i planu je za 2021. godinu. Ostala pitanja o repertoaru postavite Ivani Vujić - rekao je za Kurir predsednik Upravnog odbora Svetislav Bule Gončić.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

Siniša Kovačević se posle skoro dve decenije vraća da radi predstavu u Narodnom pozorištu. Pisac i profesor režiraće praizvedbu svoje drame "Godine vrana" (prethodni naslov "Učiteljica"). Po ovoj drami napisao je i istoimeni roman. Kovačevićev komad događa se u dve poslednje godine Velikog rata u Beogradu, tokom austrijske okupacije i u prvo vreme slobode. Kroz sudbinu ugledne beogradske porodice Rajić ispričana je priča i o zemlji i o vremenu u kome su vrane napastvovale ovaj grad toliko da je čitavo nebo nad njim bilo crno. To vreme Velikog rata bilo je i vreme velikog straha, velike hrabrosti, velikih izdaja, velike odanosti, velikih ponora, velikih uzleta, velike mržnje i velike ljubavi, kaže nam Kovačević u svojoj drami. U izvanredno sklopljenoj priči, što je odlika svih Sinišinih drama, pisac obrađuje i likove drame kojima potvrđuje staru Heraklitovu izreku da je karakter čoveku sudbina, i ti likovi su pravi kreativni izazov za dobre glumce u ansamblu.

Ivana Vujić
foto: Ana Paunković

Direktorka drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez planirala je da u 2021. na Velikoj sceni svoje komade rade Tatjana Mandić Rigonat, ali zasad nije odlučeno hoće li to biti delo "Madam Bovari" ili neki domaći klasik, Egon Savin će raditi "Vuke i ovce" od Ostrovskog, Jagoš Marković i Milovan Vitezović. Za malu scenu u planu su četiri premijere.

Opera i Balet

Korona diktira rad

U 2021. godini navršava se 120 godina od smrti Đuzepa Verdija, najvećeg italijanskog kompozitora belkanta. Nekoliko njegovih dela biće obnovljeno, ali će sve diktirati korona. Događaj naredne godine biće premijera baleta "Mikelanđela".

Kurir/ Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track