VOJKAN JE SARAĐIVAO SA ČOLOM I USPEO DA SPOJI ARSENA I BORU ČORBU: Dva vrhunska pesnika nastupala zajedno pred raspad SFRJ
Foto: Printscreen/Youtube

spajao je umetnike i pravio izuzetnu muziku

VOJKAN JE SARAĐIVAO SA ČOLOM I USPEO DA SPOJI ARSENA I BORU ČORBU: Dva vrhunska pesnika nastupala zajedno pred raspad SFRJ

Pop kultura -

Proslavljeni kompozitor Vojkan Borisavljević je preminuo u Beogradu.

Rođen je u Zrenjaninu 1947. godine. Njegova karijera je ispunjena muzikom koju je komponovao za mnoge serije i filmove, kao i za napopularnije domaće izvođače.

U jednom intervjuu, Vojkan se prisetio i saradnje sa Zdravkom Čolićem.

– Snimili smo “Ljubav je samo reč” po narudžbini zagrebačkog “Jugotona” za B stranu Čoline singlice, dok je na A strani bila neka Kemalova pesma, koje se čak ni on nije setio kada smo pre nekoliko pričali o tome.

Vojkan Borisavljevic
foto: Printscreen/Youtube

Uspeo je da spoji Arsena Dedića i Boru Đorđevića na čuvenim koncertima u Pozorištu na Terazijama 1987. godine i na to je bio ponosan.

- To sam učinio dva puta. Reč je o dva sjajna ali različita pesnika i bilo mi je zanimljivo da ih spojim. Prvo su imali koncerte u Pozorištu na Terazijama, a nekoliko godina kasnije na poslednjem MESAM pre raspada SFRJ zajedno su nastupali Bora, Arsen i Zoran Predin i drago mi je što je to ostalo zabeleženo kao dokument jednog vremena.

Arsen Dedic, Bora Corba, vojkan Borisavljevic
foto: Printscreen/Youtube

Podsetio se i svojih početaka, koje imaju koren u rokenrol muzici.

- Počeo sam u grupi “Smer”, s kojom sam snimio “Baladu za Dejana” sa električnom gitarom i gudačima, po ugledu na “Šedouz”. To je bilo sredinom pedesetih, kada je na Radio Beogradu Nikola Rapajić vodio “Sastanak u 9 i 5”, jedinu emisiju u kojoj se puštao rok i birala se pesma nedelje. Uglavnom su se vrteli ”Bitlsi”, ”Animalsi”, ”Stonsi”, a kao 52. pesma na listi išla je moja balada, koja je kasnije postala lajt motiv u “Višnji na Tašmajdanu” - rekao je Vojkan tada.

Arsen Dedic, Bora Corba, vojkan Borisavljevic
foto: Printscreen/Youtube

Inače, kompozitor i dirigent imao je dva braka, a druga žena bila mu je poznati kostimograf Emilija Kovačević koja je preminula 2017. godine, sa kojom ima ćerku Katarinu, studenta dramaturgije na Akademiji umetnosti kod profesora Siniše Kovačevića. Iz prvog braka ima ćerku Danicu, koja živi u Americi, pijanistkinju po profesiji, sa položenim masterom na Floridi i sina Nemanju, zaposlenog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

(Kurir.rs/A.M./Ekspres.net)

BONUS VIDEO:

03:36

NIJE ZNAO DA SE POSVAĐA, DA MRZI, BIO JE LJUBAV: Nišlije u grobnoj tišini slušale reči Jovanove majke slomljene od tuge KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track