RAD UROŠA ŠTRBOJE I DALJE TEMA BROJ JEDAN: Balaševićev mural ide na popravni, a neki slike uličnog umetnika su genijalne! FOTO
Foto: Printskrin

podelo srbiju

RAD UROŠA ŠTRBOJE I DALJE TEMA BROJ JEDAN: Balaševićev mural ide na popravni, a neki slike uličnog umetnika su genijalne! FOTO

Pop kultura -

Mural s likom Đorđa Balaševića i dalje nailazi na burne reakcije, ali autor ovog portreta, grafički dizajner Uroš Štrboja ne želi da polemiše s nezadovoljnim fanovima.

Umetnik iz Novog Sada preko prijatelja nam je kratko poručio da su napadi na njega krenuli i pre nego što je rad bio završen i da svi kojima se ne sviđa mogu slobodno da ga prekreče.

- Mural Đorđa Balaševića nalazi se na Limanu. Nije čak ni na vidnom mestu. Uroš je napravio šta je mogao. Loša je samo fotografija koja je poslužila kao model. Kome se ne sviđa, slobodno može da ga prekreči - poručio nam je prijatelj umetnika, koji je želeo da ostane anoniman.

Uroš Štrboja
foto: Printskrin

Oko Uroša se i ranije dizala velika prašina, pa je slično prošao i kad je oslikao likove Nikole Jokića, Igora Kokoškova, Grega Popovića, Pita Maravića, Darka Miličića, Vlada Divca i Predraga Stojakovića. On je tada ponovo slično što je poručio i sada.

Uroš Štrboja
foto: Printskrin

- Angažovan sam da nacrtam sedam likova iz basketa koji treba da izgledaju kao karikature, a da opet liče na sebe, i devojčicu što duva balone iz nekog razloga i u svakom balonu je po jedan karakter. Je*em li ga, karikature su i liče na sebe, što je tema i ideja takva kakva je, ja nemam ništa s tim. Ja sam samo izvođač radova u celoj priči. Možda je je najbolje da pitate organizatore zašto su baš izabrali tu temu za mural. Svako dobro - naveo je Štrboja tada na Fejsbuku.

Uroš, pored ovih, ima i nekoliko drugih radova, koji su postali simbol i borbe protiv kovida. Radio je lik Mihajla Pupina, ali i Mike Antića.

Uroš Štrboja
foto: Privatna Arhiva

Đoletov mural nalazi se na Limanu 2 - u Fruškogorskoj ulici. Stihovi "Pričaće ti o plovidbi ti što sidro nisu digli..." iz njegovog hita "Uspavanka za dečaka" dirljiv su podsetnik na delo velikog muzičara. Na ideju da on nastane došao je vlasnik "Biciklane" Ivan Arpaš. Ideja se rodila dan nakon ispraćaja Balaševića na keju. On je za Kurir potvrdio da će greške na radu biti popravljene.

Mural Balasevic
foto: Kurir

Kurir/ Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track