PREMINUO SNIMATELJ DUŠAN NINKOV U 76. GODINI: Nagradjivan je na filmskim festivalima, snimio je i 16 igranih dugometražnih filmova
Foto: RTV

tuga

PREMINUO SNIMATELJ DUŠAN NINKOV U 76. GODINI: Nagradjivan je na filmskim festivalima, snimio je i 16 igranih dugometražnih filmova

Pop kultura -

Snimatelj Dušan Ninkov preminuo je u 76. godini u Novom Sadu, javili su danas lokalni mediji.

Ninkov je rodjen 1945. godine u Subotici, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Od 1966. godine profesionalno se bavio kinematografijom, kao snimatelj, a od 1971. kao direktor fotografije.

Snimio je 16 igranih dugometražnih filmova i više od 120 dokumentarnih kratkometražnih filmova. Realizovao je više od 300 različitih TV emisija. Serija "Varošarije" u produkciji TV Novi Sad dobila je godišnju nagradu Jugoslovenske radio-televizije.

Snimio je i više od 30 dokumentarnih emisija za strane televizije tokom ratova 1992-1995. kao i 1999. za vreme NATO bombardovanja. Nagradjivan je na filmskim festivalima u Puli, Beogradu i Bitolju, kao i na festivalima u inostranstvu. Jedan je od osnivača Udruženja filmskih i televizijskih radnika Vojvodine. Direktor fotografije bio je na filmovima "Parlog", "Trofej" i "Bez ljubavi…" Karolja Vičeka, "Široko je lišće" Petra Latinovića, "Stići pre svitanja" Aleksandra DJordjevića, "Veliki transport" Veljka Bulajića, "Vreme leoparda" Zdravka Velimirovića, "Granica" Zorana Maširevića i "Topli zec" Gorana Vukčevića.

Dusan Ninkov
foto: RTV

Kurir.rs/Beta/M.M.

BONUS VIDEO:

00:10

ŽENA BOMBA: Elena Kitić otišla u Dominikansku republiku, vrelom fotkom ZAPALILA društvene mreže, komentari PLJUŠTE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track