PREMINUO PESNIK KOJI JE VOLEO BEOGRAD I PISAO O NJEMU: Adama Zagajevskog nabujao Dunav podsećao na njegovu bezbrižnu mladost
Foto: arhipelag

odlazak

PREMINUO PESNIK KOJI JE VOLEO BEOGRAD I PISAO O NJEMU: Adama Zagajevskog nabujao Dunav podsećao na njegovu bezbrižnu mladost

Pop kultura -

Veliki poljski, svetski pesnik i esejista Adam Zagajevski preminuo je pre dva dana u Krakovu, saopštio je njegov srpski izdavač "Arhipelag". On je rođen u Lavovu, u današnjoj Ukrajini, 1945. godine. Posle okončanja Drugog svetskog rata porodica Zagajevski preselila se u Gljivice, grad u Šleskoj. Životni put odveo ga je u Krakovu, a posle 1980. preselio se u Ameriku.

Adam Zagajevski
foto: arhipelag

Jedan je od najprevođenijih poljskih pesnika, njegove pesme i eseji objavljeni su na svim vodećim svetskim jezicima. Zagajevski je rano počeo da bude prevođen na srpski jezik i u prevodima Petra Vujičića i Biserke Rajčić na srpski jezik prenesen je veći deo njegovog opusa. Cenjen i poštovan u nekoliko generacija srpskih pesnika, Adam Zagajevski je boravio u aprilu 2008. godine u Beogradu i Novom Sadu, kao gost svog srpskog izdavača "Arhipelaga". Njegovo književno veče u Kulturnom centru Beograda jedan je od najposećenijih književnih događaja u Beogradu u toj deceniji. Iz pesnikovog susreta s Beogradom nastala je i pesma "Autoportret", koja je objavljena u knjizi "Nevidljiva ruka": "April u Beogradu, boginje nedavnog rata, / nabujao Dunav podseća na bezbrižnu mladost u Nemačkoj..."

U izdanju "Arhipelaga" objavljene su pesničke knjige Adama Zagajevskog "Antene" i "Nevidljiva ruka", kao i knjiga eseja "Odbrana vatrenosti".

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja