EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ PONIŽAVA SRPSKE ŽRTVE I PRAVI HEROJA OD NASERA ORIĆA Hvali DARU IZ JASENOVCA, a u Bosni vrti drugu priču
Foto: Profimedia, Aleksandar Letić, Zorana Jevtić

Skandal

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ PONIŽAVA SRPSKE ŽRTVE I PRAVI HEROJA OD NASERA ORIĆA Hvali DARU IZ JASENOVCA, a u Bosni vrti drugu priču

Pop kultura -

Emir Hadžihafizbegović stavio je u isti koš film "Dara iz Jasenovca" i Nasera Orića.

Bosanski glumac najavio je da će uskoro početi snimanje filma o komandantu jedinica muslimanske Armije Bosne i Hercegovine na teritoriji Srebrenice tokom rata devedesetih, s veoma spornom biografijom.

- Taj se film priprema da se jednom skine stigma sa heroja koji je otišao u Hag, oslobođen optužbi, moramo napraviti film o Naseru Oriću - poručio je Hadžihafizbegović gostujući na O kanalu.

Emir Hadzihafizbegovic
foto: Zorana Jevtić

Glumac je snimanje filma o Oriću najavio još u februaru, ali je to prošlo prilično nezapaženo, dok se deo tog intervjua nije počeo širiti društvenim mrežama. Samo nekoliko dana ranije u medijima u Srbiji pričao je drugu priču i pružio podršku našem ostvarenju "Dara iz Jasenovca".

Dara iz Jasenovca, Emir Hadžihafizbegović
foto: screenshot youtube, Nebojša Mandić

- Uvek ću stajati uz filmove koji se bave ubijanjem nevinih ljudi. Koristim priliku da spomenem i "Daru iz Jasenovca". Takvi filmovi su nam potrebni. Da nas podstaknu da razmislimo o tome šta treba izabrati i sa kakvim mentalnim narativom iza sebe želimo da napustimo ovaj svet - izjavio je Hadžihafizbegović za Danas.

Naser Orić
foto: Beta

U periodu 1992-1995. Naser Orić je na području šire okoline Srebrenice učestvovao u masovnim pokoljima Srba i etničkim čišćenjima srpskih sela u istočnoj Bosni, a najpoznatiji masakri su oni na Petrovdan 1992. i Božić 1993. u selu Kravica, kraj Bratunca.

Haški tribunal je napravio presedan 2008. godine, kada ga je oslobodio krivice za ratne zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine devedesetih, što je bilo ruganje pravdi i žrtvama.

U Srbiji druga priča

Niš je grad u kojem bih mogao živeti

U Srbiji Emir Hadžihafizbegović naravno da ne govori o Naseru Oriću i da su mu izjave takve da se dodvori i ovdašnjoj publici. - Niš je grad koji ja neizmerno volim. Ne samo zbog festivala već i zbog ljudi. Ovo nije nikakva blagoglagoljiva ili patetična priča, već priča čoveka koji je osetio dušu ovog grada. Ako bih nekada morao birati grad, osim Sarajeva, u kome živim, to bi bio Niš - rekao je gostujući jedne godine na Filmskim susretima sarajevski glumac.

Kurir/ Foto: Profimedia, Aleksandar Letić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track