SEĆATE SE NENE? IMALA JE VELIKI HIT KOJI SU SVI PEVUŠILI Njen raskošni život je krenuo TRAGIČNIM tokom i to ju je ZAUVEK obeležilo
Foto: Profimedia

kakva sudbina

SEĆATE SE NENE? IMALA JE VELIKI HIT KOJI SU SVI PEVUŠILI Njen raskošni život je krenuo TRAGIČNIM tokom i to ju je ZAUVEK obeležilo

Pop kultura -

Sećate li se Nene? Gabriel Suzane Kerner je nemačka pevačica koja je predvodila grupu Nena, poznatu po velikom hitu "99 Luftballons" iz 1984. godine.

Nena
foto: Profimedia

Ona je nedavno proslavila 61. rođendan. Ideju za pesmu dobio je Nenin gitarista Karlo Karges, kada su na berlinskom koncertu Roling Stonsa u vazduh pušteni mnogobrojni baloni koji su stvorili oblike poput raketa, pa se zapitao što bi se dogodilo sa njima da su odleteli preko Berlinskog zida u sovjetski sektor.

Nena
foto: Profimedia

U obe verzije pesme spominje se da bi to izazvalo žestoku reakciju vojnih snaga. Zanimljivo je da se pesma nalazila na vrhu top lista u januaru 1984. godine, upravo u vreme kada je SAD razmeštao projektile Peršing u Zapadnoj Nemačkoj, kao odgovor na SSSR razmeštanje nuklearnih projektila SS-20. Pesma je 1984. godine u SAD dobila zlatni tiraž zbog prodatih više od 500.000 primeraka pa je postala prva pesma na nemačkom jeziku još od 1961. godine koja se nalazila jednom od prvih deset mesta na američkim top listama. Izdata je i engleska verzija pesme "99 Red Baloons", a Nena je bila nezadovoljna prevodom, kazavši da to nije pravi smisao pesme kao originalna verzija. Bend je nastupao po celom svetu, ali nikad nisu ponovili uspeh hita "99 Luftaballons", pa su se raspali 1985. godine.

Nena
foto: Profimedia

Dve godine kasnije počela je i samostalnu karijeru. U to je vreme započela vezu sa švajcarskim glumcem Benediktom Frajtagompa je postala i majka. Nažalost, njihovo dete preminulo je nakon samo 11 meseci jer mu je srce otkazalo.

Par je dobio još blizance, Larisu Mari i Sakaisa Manuela. Nakon što se rastala od glumca, Nena se zaljubila u producenta Filipa Palma sa kojim je dobila još dvoje dece, Samjuela Vinsenta i Simeona Džoela. Premda već ima dva unuka, Nena je poslednjih godina i dalje nastupala, a pre tri godine prvi je put bila na američkoj turneji.

Nena
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Vecernji)

Bonus video:

02:05

NIKOLA RAĐEN I FILIP KRAJINOVIĆ VAKCINACIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track