INTRIGANTNA PRIČA O SRBINU KOJI JE ČUVAO ALENA DELONA: Stevan Marković pronađen je mrtav, a njegov život opisao čuveni novinar
Foto: Profimedia

reizdanje Romana "Gorila"

INTRIGANTNA PRIČA O SRBINU KOJI JE ČUVAO ALENA DELONA: Stevan Marković pronađen je mrtav, a njegov život opisao čuveni novinar

Pop kultura -

Novinar Dušan Savković u bivšoj Jugoslaviji prodao je svoj roman "Gorila" u više od 200.000 primeraka, a sada je izdavačka kuća "Laguna" odlučila da objavi njegovo reizdanje.

Srpski novinar pratio je priču o Stevanu Markoviću, telohranitelju proslavljenog francuskog glumca Alena Delona i izveštavao o čuvenom "slučaju Marković", koji je potresao sam državni vrh i kulturni establišment Francuske. Ovaj beogradski mangup pokušao je da ucenjuje pripadnike francuske elite fotografijama na kojima su prikazani u lascivnim pozama. Delonov "gorila" je pronađen mrtav, a njegova smrt pokrenula je političku aferu koja je mesecima potresala Francusku.

Alen Delon
foto: Profimedia

- Vrlo se radujem novom izdanju knjige. Još u doba Jugoslavije prodata je u preko 200.000 primeraka, a ovo je njeno deveto izdanje. Bila je pravi hit u to vreme, ali dugo vremena nije mogla nigde da se nađe, osim na berzama polovnih knjiga. Moj otac je radio u Politici kada je kao dopisnik poslat u Pariz za vreme suđenja Alenu Delonu, tako da je zaista imao informacije iz prve ruke, koje su mu tada poslužile za građenje romana. Imao je i prijatelje koji su otišli iz Beograda u Pariz i koji su bili na toj sceni. Naravno, priča iz knjige je romansirana, ali veoma liči na realnost - objašnjava autorov sin Milutin Savković.

Dušan Savković je bio i autor više popularnih filmova i serija: "Parničari", "Ljubav na seoski način", "Priče preko pune linije", a novo delo čeka ekranizaciju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track