SRPSKA PREMIJERA KORNGOLDOVE SERENADE: Felc diriguje u Beogradskoj filharmoniji
Foto: Marko Đoković

muzika

SRPSKA PREMIJERA KORNGOLDOVE SERENADE: Felc diriguje u Beogradskoj filharmoniji

Pop kultura -

Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom, s kojom priprema ekskluzivni repertoar koji će izvesti tri večeri zaredom, od danas od subote (Sala BGF, 19 časova). Publiku očekuje srpska premijera "Korngoldove serenade" za gudače, a orkestar izvodi i Mocartovu simfoniju br. 39.

Na tri koncertne večeri Beogradska filharmonija predstavlja neobičnu vezu između dva kompozitora koji su stvarali u različitim vekovima - Volfganga Amadeusa Mocarta i Eriha Volfganga Korngolda. Pored toga što dele ime i austrijsko poreklo, smatrani su vunderkindima. Mocart je prvu kompoziciju napisao sa pet, a Korngold s devet godina. Međutim, njegov stvaralački put bio je pun obrta, poput odlaska u Ameriku, gde postaje oskarovac i jedan od najuspešnijih stvaralaca filmske muzike zlatnog Holivuda.

Gabrijel Felc
foto: Marko Đoković

- Fascinira me ovaj genijalni i nepravedno zapostavljeni kompozitor. Na početku je pisao zahtevna i kompleksna dela, u Americi postaje slavan, ali po filmskoj muzici, a nakon rata se vraća u Evropu da bi se vratio karijeri koncertnog kompozitora. To je tragična sudbina za jednog kompozitora, zato sam srećan što izvodimo njegovu serenadu za gudače iz 1947. godine, veoma teško delo koje se ne svira često. Čak je i premijera u ono vreme bila neuspešna jer muzičari nisu bili spremni, na sreću - kod nas je situacija sasvim obrnuta i jedva čekam premijeru - izjavio je Gabrijel Felc uoči večerašnjeg nastupa.

Kurir/ Foto: Marko Đoković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track