00:46

VELIKI NOBELOVAC MEĐU SVOJIM SRBIMA: Peter Handke dočekan u Andrićgradu uz LEB i SO

veliko priznanje velikom srpskom prijatelju

VELIKI NOBELOVAC MEĐU SVOJIM SRBIMA: Peter Handke dočekan u Andrićgradu uz LEB i SO (FOTO)

Pop kultura -

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke u poseti je Republici Srpskoj.

Slavni austrijski književnik, veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, nobelovac Peter Handke stigao je juče u popodne u Andrićgrad, opet među Srbe, grad koji je u Višegradu, na Drini podigao Emir Kusturica I posvetio ga srpskom nobelovcu - Ivi Andriću.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

1 / 3 Foto: Kurir

Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Kada je posle šetnje Andrićgradom seo u fotelju, Handke je, na čistom srpskom jeziku citirao naslov jednog od Kusturičinih filmova.

-Život je čudo! Život je teško čudo - rekao je slavni književnik.

Malo pre toga, pošto se u biblioteci Andrićevog instituta u Andrićgradu sreo sa Matijom Bećkovićem, Handke je, opet a čistom srpskom citirao - Tozovca! -Ide Mile lajkovačkom prugom- počeo je Handke. -Ide Mile sa… - malo je zapeo nobelovac, ali su mu u pomoć priskočili i Kusturica i novinar "Kurira" koji se obreo u blizini - "sa još jednim drugom"…

1 / 4 Foto: Zoran Šaponjić

Na ulazu u Andrićgrad, Handke, koji dobro poznaje srpske običaje, dočekan je hlebom i solju i rakijom starom dvadestak godina, poslužili su ga momak i devojka obučeni u srpsku nošnju.

Koji minut kasnije, Kusturica je slavnom gostu pokazao najpre vizantijski trg u Andrićgradu, a onda i trg posvećen vremenu kada su ovim krajevima vladali Turci osmanlije…

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

00:40

PETER HANDKE DOČEKAN U ANDRIĆGRADU UZ LEB I SO

Njegova najpoznatija djela su: „Golmanov strah od penala“, „Kratko pismo za dugo rastajanje“, „Ljevoruka žena“, dramski komad „Kaspar“, zbirka poezije „Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Knjiga „Spori povratak kući“, „Ponavljanje“, „Još jedanput za Tukidida“, „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave“ ili „Pravda za Srbiju“, „Moravska noć“, „Veliki pad“…

00:46

VELIKI NOBELOVAC MEĐU SVOJIM SRBIMA: Peter Handke dočekan u Andrićgradu uz LEB i SO

Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine. Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. „Disovog proleća“ i tom prilikom preveo pjesmu srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa „Možda spava“ na njemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Emir Kusturica, Petar Handke
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

kurir.rs/Iskra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track