SLIKE IZ KOLEKCIJE JUGOEKSPORTA MORAJU DA OSTANU U VLASNIŠTVU NARODA Hitna akcija da se spreči otimačina remek-dela
Foto: Zorana Jevtić

VAŽNA VEST

SLIKE IZ KOLEKCIJE JUGOEKSPORTA MORAJU DA OSTANU U VLASNIŠTVU NARODA Hitna akcija da se spreči otimačina remek-dela

Pop kultura -

Direktorka Muzeja grada Beograd Jelena Medaković i Goran Vesić pozvali su da se otkaže planirana aukcija i rasprodaja 148 artefakata

Umetnička dela iz "Jugoeksporta", koja se prodaju, proglašena su za kulturno dobro i moraju da ostanu u nacionalnim muzejima, poručio je juče zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na konferenciji za medije.

Za 18. maj zakazana je aukcija preostalih dela iz fundusa, zainteresovanih kupaca ima osam, a ponuđeno je u paketu 148 artefakata za cenu od 10,4 miliona dinara. Dela koja su nude na javnom nadmetanju potpisali su velikani naše likovne umetnosti, među kojima su Mića Popović, Petar Lubarda, Milan Konjović, Lazar Vozarević, Milo Milunović, Peđa Milosavljević...

Goran Vesić, aukcija
foto: Zorana Jevtić

- Procenjena vrednost dela je bila viša od 20 miliona, a stečajni upravnik se ponašao kao da prodaje nameštaj, a ne slike. Slike koje se nude nisu nevažne za našu kulturu i muzeje. Neko je odlučio da preproda i umetnička dela. Mora s tom praksom da se prekine, kao i da se ona iznose iz Srbije - rekao je Vesić. On je podsetio da slična praksa traje godinama.

Goran Vesić
foto: Zorana Jevtić

- Slike su namerno držali u lošem stanju da bi spustili cenu, a napravili su akciju tako da naši muzeji nemaju pravo da kažu da žele da ove slike ostanu našem narodu. Spremni smo da kažemo da to više neće moći. Muzej grada Beograda je proglasio celu kolekciju za kulturno dobro i sada će sa ovim delima moći drugačije da postupaju. Prvo će morati da ih ponude nama. Moja poruka je svima koji su se prijavili na licitaciju da ne troše pare bez veze. Mi ćemo naći način da te slike završe u muzeju, a ne u privatnim kolekcijama. Mi bolje slikarstvo nemamo. Morali su prvo da pitaju Muzeja grada i Narodni muzej da ih kupe - objasnio je Vesić i pozvao da se otkaže aukcija.

Goran Vesić, aukcija
foto: Zorana Jevtić

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beogradu, zahvalila se na podršci. - Verujem da se aukcije neće održati. Spremni smo da učestvujemo. Slikama je mesto u muzeju i pripadaju narodu - izjavila je Medakovićeva.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje Kurira koliko vredi cela kolekcija: - Samo prodajom četiri dela iz kolekcije kupac može da vrati uloženi novac, a ostala mu donose čistu zaradu.

Kurir

Bonus video:

04:30

Dušan Novaković: Priča iz Jasenovca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track