KNJIGA NASTALA U DOBA KORONA VIRUSA: Mladi Petar Savić napisao UZBUDLJIVI TRILER koji nikoga neće ostaviti RAVNODUŠNIM!
Foto: Relja Savić

nov naslov

KNJIGA NASTALA U DOBA KORONA VIRUSA: Mladi Petar Savić napisao UZBUDLJIVI TRILER koji nikoga neće ostaviti RAVNODUŠNIM!

Pop kultura -

Petar Savić je objavio roman pod nazivom "Jesenji kit" i to prvi po redu.

Kako je navedeno na promociji njegove knjige, ovo ostvarenje je veoma jedinstveno jer je pisac sa samo 27 godina ostvario spisateljski i mentalno zrelo, ozbiljno i dramaturški kompleksno ostvarenje.

promocija, Petar Savić, knjiga
foto: Relja Savić

Promociji psihološkog trilera “Jesenji kit” Petra Savića održana je u Kući Đure Jakšića uz napomenu da su u ovom trenutku retki srpski psici koji mogu da pišu uspešno da dva jezika. Petrov prvenac “Jesenji kit” prvo je objavljen na engleskom, a potom na srpskom jeziku.

Profesor dr Jovan Janjić, trenutno jedan od najtiražnijih srpsih pisaca pohvalno se izrazio o dramaturškim spoobnostima Petra Savića, osvrćući se na borbu dobra i zla i na principe dobre književnosti koji se prepoznaju u “Jesenjem kitu”. Janjić je pohvalio maštovitost autora, vešto napisiane zaplete i neočekivane obrte.

promocija, Petar Savić, knjiga
foto: Relja Savić

- Svet ovaj koji „sav u zlu leži“ (1. Jn. 5, 19), kao takav, često se pokazuje i u maloj grupi ljudi. Na taj način predstavlja ga i Petar Savić u svom romanu Jesenji kit (The Whale Autumn). (…) Radnju smešta u mali hotel, pansion "Vinograd" - svesno ili nesvesno nazvanog simboličnim imenom, jer ovaj svet stvoren je da bude vinograd Božji – u gradiću Hartburiju, na zapadu engleske obale, gde se, sticajem okolnosti, sreće tek nekoliko ljudi, i muškaraca i žena, različitih statusa, poziva i naravi. Kroz njihovo držanje, ponašanje i delo uveliko se pokazuje karakter sveta, naroda koji misli da je sve samo ono što se okom vidi i da se lukavstvom može sakriti ono što na zemlji može da škodi. Pokazuje se ljudska otuđenost, licemerje, zavist, podlost, lažljivost, okrutnost, brutalnost, nadasve – ljudska izobličenost… Pošto se radnja dešava na tlu Engleske, pri kraju XIX veka, konkretno, pokazuje se dekadencija engleskog društva toga doba; a teško se može uočiti da se otad bilo šta promenilo nabolje; mnogo lakše se uviđa da se nastavilo u istom pravcu… I ne samo kod Engleza - rekao je Janjić inastavio priču.

- Ispisuje mladi pisac, Petar Savić, svojevrsni psihološki triler, sa neočekivanim radnjama i obrtima. Čini to uglavnom kroz dijalog. Reči racionalno koristi, ali ne škrto, na uštrb poželjnog literarnog sadržaja. Tako, da ovaj roman može da bude i scenario za film.

Naš proslavljeni pisac Slaviša Pavlović, istakao je da kao urednik do sada učestvovao u objavljivanju 50 dela mladih autora.

- Profesionalno sam deformisan da istražujem greške u delima mladih autora. Ali Jesenji kit je bez propusta. U pitanju je moderno ostvarenje, koje prati svetske trendove sa vrhunskom scenarističkom podlogom, tako nikada ne bih mogao da pretpsotavim da je to prva knjiga ovog izuzetno perspektivnog autora - naglasio je.

promocija, Petar Savić, knjiga
foto: Relja Savić

Stana Šehalić je istakla da ova knjiga predstavlja lepše lice Srbije i pokazuje spisateljski zrelost mladog autora, koji čvrstom rukom vodi likove uz izražavanje u ubedljivoj dijaloškoj formi.

Petar Savić je objasnio kako je roman nastao:

- Pisao sam u doba korone. Dramaturško pisanje kao formu učio sam na fakultetu i to na engleskom jeziku. Pošto se radnja romana zbiva u Engleskoj, bilo je prirordno da pišem na tom jeziku. Da se radnji odvijala u Srbiji roman bih pisao na srpskom.

Delove iz knjige čitao je proslavljeni srpski glumac Gojko Baletić.

promocija, Petar Savić, knjiga
foto: Relja Savić

(Kurir.rs/A.M./Tamodaleko)

Bonus video:

00:18

HIT U JUTARNJEM PROGRAMU, KO SE TO VRZMA IZA VODITELJKE?! Gost krenuo da napusti studio, ali je nešto ZABORAVIO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track