02:35

TASOVAC PROGOVORIO O TUMORU NA KIČMI

KURIR TELEVIZIJA

IVAN TASOVAC U USIJANJU: Budala je uvek bilo, ali su sad preko društvenih mreža vidljivi! Uvek se setim priče svog OCA

Pop kultura -

Ivan Tasovac gost je Usijanja na Kurir televiziji gde je pričao o svom uspehu, ali je otkrio i detalje detinjstva.

Kada je postao direktor Beogradske filharmonije, Ivan Tasovac je svoj umetnički talenat žrtvovao zbog menadžerskog.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

O privatnosti Ivan ne želi da govori.

"Moj tata Tasa nikad nije pričao o privatnom životu, ja sam druga generacija koja ne priča. Ogromna je privilegija kada radite ovolike godine posao vezan za umetnost i kulturu, okruženi fantastičnim ljudima i stalno kreairate nešto jedinstveno", rekao je Tasovac.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

"Biti muzičar u filharmoniji je vrsta misije, nije posao. Estrada je na svoj način valorizovana nego što je vrhunska umetnost. Muzičari Beogradske filharmonije moraju da imaju najveće plate, to je logično", kaže Ivan Tasovac.

02:44

BAŠ ME BRIGA ZA DRUGU SRBIJU! Ivan Tasovac otvoreno o svom političkom opredeljenju

Tasovac nije želeo mnogo da priča o svojoj bolesti, a otkrio je kako je saznao za nju.

"Ja sam pao na košarci, pronašli su mi tumor na četvrtom pršljenu, posle tri nedelje sam operisan, beskrajno hvala svim lekarima. Ja sam ponovo prohodao posle toga i sada primećujem jednu stvar. Kada pričam o onome što se sada dešava ja sa lakoćom o tome govorim, a teže mi je za te priče koje su bile ranije, imam osećaj da to nikoga ne interesuje... Sreća je što su mi pronašli tumor, inače bi bilo pitanje šta bi bilo. Tada spoznate da nema potrebe gubiti vreme na pogrešne ljude, vidite ko vam je pravi prijatelj, blizak i sve ostalo. Posle toga daleko opuštenije idete u dalji život, sa manje ljutnje prema drugima", istakao je Ivan.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

Tasovac je ranije kritikovao to što je spojeno Ministarstvo kulture i informisanja.

"Informisanje je vrsta biznisa, ne verujem da su mediji četvrti stepen demokratije. Teško mi je da se vratim na tu priču jer je prošlo mnogo vremena. Ono što smo mi radili za vreme tog mandata izaziva dosta pažnje, ali mislim da mediji treba da se bave time da prenose informacije", istakao je Ivan.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

Tasovac kaže da voli kritike.

"Hejteri vam daju najveću vidljivost. Uvek se setim priče koju mi je otac pričao kada je Mira Trailović došla oduševljena kritikom koja je sahranila predstavu, a ona je rekla: 'Vi niste normalni, to će svi da čitaju.' Moj stav prema bilo kakvoj kritici je dobar. Budala je uvek bilo, ali su sada preko društvenih mreža vidljivi. Sada svaka Slavica može da objašnjava lekarima vakcinaciju. Ljudi to treba da tretiraju kao vrstu digitalne anarhije. Ono što se dešava na Tviteru ostaje na Tviteru, a ja sam izgubio šifru. Hejteri, moraćete da me pričekate", rekao je Ivan.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

Nakon povrede kičme i operacije, počeo je ponovo da svira klavir.

"Imao sam povredu kičme i učio sam ponovo da hodam, tada sam pomislio da mogu ponovo da sviram klavir. Dalje je sve išlo jako brzo jer je moj dobar prijatelj rekao da bi bilo super da snimimo nešto. Počeo sam da vežbam posle te povrede i vežbao sam bez mnogo buke i prilično tiho. Drugi idu na pecanje, a ja volim umetnost", govori Ivan Tasovac.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

Ivan Tasovac bio je jedan od najboljih diplomaca sovjetskih univerziteta pre 20 godina. On je otkrio i kako je postao menadžer.

"Kada se nešto završi to ostavljam iza sebe, naš život toliko pruža mogućnosti, žao mi je da provodim vreme u prošlosti", ističe direktor filharmonije i dodaje:

"Proces kod filharmonije je veoma izazovan, stalno otkrivate sebe i ciljeve koje želite da dostignete. Nisam imao lomove, sve je išlo prirodno. Nikad nisam birao poslove, oni su birali mene, ja se nađem u novom okruženju i radim najbolje što mogu."

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

Ivana su nazivali 'čudo od deteta' zbog sviranja klavira.

"Uživam kada se setim odrastanja, ne mogu tačno da se setim kada sam počeo da sviram. Sećam se samo po porodičnim pričama. Prvi koncert koji sam slušao bio je u Dubrovniku gde je moj tata glumio. Prema porodičnoj legendi, ja sam rekao: 'Joj, ptičice.' Pretpostavljam da to ostaje duboko u nama, i sada kada čujem Peti koncert Betovena imam posebnu reakciju... Vaspitam sam da sebe ne gledam previše ozbiljno, valjda tako uživam u svakom danu", rekao je on i dodao:

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

"U Srbiji je mene čuo čuveni profesor, otišao sam u Moskvu, gde sam proveo 11 godina, tu sam završio studije, pa svirao na različitim takmičenjima. 2001. sam postao direkor, pa nisam mogao sve da uskladim. "

Tasovac se prisetio rečenice "Hvala vam što ne dolazite."

"To je bio štos koji je postigao svoj cilj. Okružen sam ljudima koji aktivno učestvuju u životu filharmonije. Ne može marketing da napravi jedan proizvod kvaltetnim, može da učini da ne bude dosadan. Pogledajmo kvalitet koncerata, da kod nas gostuju oni koji idu od Pariza do Njujorka, kakve imamo cikluse koncerata (za bebe, školarce, koncerti na otvorenom, na ulicama i trgovima), ne zna se ko više uživa", rekao je on.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

Epidemija polako prolazi, pa je Ivan otkrio da li se vraća u normalno funkcionisanje filharmonije.

"Ne samo da smo radili već smo radili višpe nego ikada i više nego svi zajedno. Triprirali smo koncerte, snimali u lajvu, pa smo to emitovali na preko 300 lokacija u celoj Srbiji, pravili smo neočekivane nastupe na ulici. Filharmonija se etablirala u sam evropski vrh po tome koliko je sezona bila interesantna i koliko smo otkrili gomilu novih dela", rekao je Tasovac.

Ivan Tasovac
foto: Kurir Televizija

"Čitav taj događaj pomerio je granice, mislim da je na dobar način pomerio i standarne u pozorišnoj produkciji. Ta priča od 1918. godine otkako je napisana privukla je veliku pažnju, istovremeno na sceni imate živu muziku, video produkciju, ne samo glumu već i ples. Mi smo zaista uživali, a vidim da se to i publici dopada", priča Ivan o svojoj novoj ulozi.

"Trenutak je da se pozdravimo, da ne pokvarim utisak ove najave", rekao je Ivan u šali na samom početku.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TELEVIZIJU UŽIVO

Kurir.rs/K.Đ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track