VUK KOSTIĆ IDE STOPAMA BENA AFLEKA: Glumac ode u reditelje, a evo šta će da snima kao svoj prvi film
Foto: Nemanja Nikolić

Debitant

VUK KOSTIĆ IDE STOPAMA BENA AFLEKA: Glumac ode u reditelje, a evo šta će da snima kao svoj prvi film

Pop kultura -

Pre dve decenije Vuk Kostić na velika vrata ušao je u svet filma ostvarenjem "Apsolutnih sto", a sada će se oprobati i kao reditelj.

Trenutno jedan od najpopularnijih glumaca zbog uloge u seriji "Ubice mog oca" želi da snimi film o zaboravljenim herojima Prvog svetskog rata, a za svoj scenario "Seti me se" nedavno je dobio 16 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije.

- Ovo je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine. Jedna noć na Solunskom frontu 1918. godine, na prvoj liniji, između bugarskih i srpskih vojnika, gde ovi drugi, malobrojniji, moraju da naprave pukotinu i otvore put za povratak u otadžbinu... Iako je pokretačku inspiraciju pronašao u "Srpskoj trilogiji" Stevana Jakovljevića i knjizi "Solunci govore" Antonija Đurića, autor je ispisao potpuno novu, filmskom jeziku prilagođenu priču, saobraznu savremenom tretiranju ratne tematike, suprotstavljajući u filmu san i javu, stradanje i humanost, ljubav i smrt, pretočivši tako autentičnu ideju u originalni, inovativni i ubedljivi scenario koji doprinosi razvoju filmskog jezika - stoji u obrazloženju komisije.

Vuk Kostić
foto: Vladimir Šporčić

Glumac će film raditi s produkcijom "Art & popkorn", ali nije još uvek želeo da govori na ovu temu. Istorija svetske i srpske kinematografije prepuna je slavnih glumaca koji su postali dobri reditelji. Klint Istvud je kao reditelj prve filmove potpisao još dok je glumio u vesternima, Kevin Kostner nikada nije ponovio fantastični uspeh kakav je imao sa svojim debitantskim ostvarenjem "Ples sa vukovima", Džodi Foster se potpisala kao reditelj i ispod nekoliko epizoda serije "Kuća od karata", Mel Gibson je rediteljski debi imao sa toplom ljudskom pričom, a ne velikim, snažnim filmom kakve je kasnije stvarao "Hrabro srce", "Stradanje Isusovo" i "Apokalipto". Debakl kao rediteljka imala je Anđelina Žoli sa filmom u "Zemlji krvi i meda", dok je veoma uspešan iza kamere Ben Aflek.

Ben Aflek, Dženifer Garner
foto: Profimedia

. U Srbiji najviše uspeha kao reditelj imao je Dragan Bjelogrlić s filmom "Montevideo, bog te video", a kasnije je napravio i njegov nastavak i seriju "Senke nad Balkanom". Radoša Bajića proslavila je serija "Selo gori, a baba se češlja", a Gordana Kičića "Realna priča", dok su ruke od režije digli Nikola Kojo i Lazar Ristovski. Kojo je napravio komediju "Stado", dok je Ristovski kormilo prepustio svom sinu Petru Ristovskom.

Dragan Bjelogrlić i Gordan Kičić
Dragan Bjelogrlić i Gordan Kičićfoto: Ana Paunković

Kurir.rs, Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:02

Glumica Aleksandra Tomić je devojčica Đeđa u pesmici Andrije Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja