EMA BREGOVIĆ PONOVO IZLAŽE U BEOGRADU: Bregovićeva ćerka predstavlja radove Dont vori
Foto: Luka Šarac

umetnost

EMA BREGOVIĆ PONOVO IZLAŽE U BEOGRADU: Bregovićeva ćerka predstavlja radove Dont vori

Pop kultura -

Talentovana umetnica Ema Bregović predstaviće svoje radove nastale poslednjih nekoliko godina u okviru izložbe "Dont vori" (Don't Worry), koja će biti otvorena u subotu i trajaće do 4. jula u bioskopu "Balkan" u Beogradu, a u organizaciji Fondacije "Saša Marčeta".

Ema Bregović
foto: Promo

Najstarija ćerka muzičara Gorana Bregovića rođena 1994. godine u Parizu, a u svojim radovima koristi motive iz bivše Jugoslavije. O predstojećoj izložbi Ema kaže da je ona priča o nerazrešenim konfliktima, kao i da je veoma uzbuđena što će izlagati u prostoru kao što je bioskop "Balkan".

- Ime izložbe je mali eho na trenutnu situaciju, na naše društvo i način življenja, a na neki način i na često tešku izradu mojih projekata. To su radovi nastali u poslednjih pet-šest godina, a svi se artikulišu oko zajedničke tematike nerazrešenih konflikata, kompleksnih odnosa između našeg društva, umetnosti i politike. Vrlo sam uzbuđena što izlažem na tako kultnom mestu, a i zato što prvi put imam ovoliki prostor i slobodu i htela bih da tokom izložbe ljudi osete taj odnos između prostora i skulptura, i načina na koji se ta relacija kreira - rekla je Ema.

Ema Bregović
foto: Promo

Ema Bregović magistrirala je na Školi lepih umetnosti u Nantu (Francuska) 2018. godine, a trenutno živi i radi u Beogradu i Parizu. Svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Rani radovi" Ema je otvorila u Beogradu 2015. godine, a svoju instalaciju "Prsluci za lutanje" predstavila je na festivalu Dev9t. Takođe je imala samostalnu izložbu i u Parizu. Iako je rođena u Parizu i veći deo svog odrastanja provela je tamo, Ema ipak svoju inspiraciju pronalazi na ovim prostorima jer, kako kaže, Srbija i Balkan imaju moćnu priču. Inspiraciju crpi iz nerazrešenih konflikata, nestabilnih identiteta i kontroverznih značenja. Njena najznačajnija dela predstavljaju harmoniju između poezije i nasilja kojom odražava svoju potragu za mirom, jedinstvom i spokojem izgubljenim kroz jugoslovenske ratove.

Izložbu "Dont vori" organizuje Fondacija "Saša Marčeta".

Ema Bregović
foto: Promo

Sanja Marković

Bonus video:

08:15

Otvorena izložba April 41. u Domu vojske povodom 80 godina od bombardovanja Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track