PET GODINA OD ODLASKA MILORADA MANDIĆA Velika želja Mande i dalje nije ispunjena
Foto: Zorana Jevtić

Sećanje

PET GODINA OD ODLASKA MILORADA MANDIĆA Velika želja Mande i dalje nije ispunjena

Pop kultura

Na današnji dan pre pet godine iznenada nas je napustio jedan od najvoljenijih glumaca - Milorad Mandić Manda.

Njegovo srce prestalo je da kuca na pozorišnim daskama dok je igrao Kapetana Kuku u predstavi "Petar Pan". Iako vreme prolazi, njegova porodica, prijatelji i kolege ne mire se s Mandinim preranim odlaskom. Kao i svake godine, i danas će se verovatno okupiti kraj njegove večne kuće, gde će održati pomen.

Milorad Mandić Manda
foto: Aleksandar Jovanović

Za razliku od svojih kolega, Milorad Mandić Manda je počeo da se bavi glumom tek nakon dvadesete godine. Prvo je postao član Dramskog eksperimentalnog studija amaterskog pozorišta, a šest godina nakon što se susreo s glumom, odlučio je da upiše FDU. Bio je deo "dvanaest veličanstvenih", čuvene klase koju je vodio profesor Vlada Jevtović. Njegovi klasići bili su Vesna Trivalić, Branka Pujić, Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović Pele, Slobodan Boda Ninković, Srđan Žika Todorović... Svi oni i dan-danas čuvaju sećanje na velikog glumca i borca za pozorište "Boško Buha", čiju obnovu je on počeo i još nije završena.

"Dobio sam uveravanja da nove vlasti imaju izuzetno razumevanja za stanje u Buhi i da će dati sve od sebe da deca Beograda i Srbije dobiju pozorište kakvo zaslužuju. Naša idealna misija je da uz naslov „Pozorište od nacionalnog značaja“, posle svih izvedenih radova postanemo „Nacionalni teatar dece i omladine Srbije“ i da zauzmemo poziciju na Trgu republike pored Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta. Nacionalni dečji teatar podrazumeva objedinjavanje na jednom mestu pozorišta „Pinokio“ i „Puž“. Nekim simultanim radom na tri scene, malih i većih formi. možemo doći u poziciji da mi možemo da dođemo s predstavom gde je neophodno. Ne žive samo deca u Beogradu i u krugu dvojke", ovako je za Kurir govorio Manda u jendom od svojih poslednjih intervju.

Milorad Mandić Manda, pozorište Boško Buha
foto: Zorana Jevtić

Cela priča i danas nije puno makla sa mrtve tačke. Njegova želja kao tadašnjeg upravnika, još za života, bila je da se rekonstrukcija završi još u oktobru 2015, kad je trebalo zajedno s publikom da proslave 65 godina od osnivanja. Međutim, da ideju sprovede u delo sprečili su ga tenderi i nedostatak novca. Manda je onda i pokrenuo kampanju "Rekonstrukcija je u toku", ali se nije mnogo uradilo. Svuda je tražio novac, a jedino je pomoć stigla od Novaka Đokovića i nekoliko velikih kompanija. Najbolji teniser Srbije kupio je stolice koje su otišle u drugo pozorište za decu.

pozorište Boško Buha, Igor Bojović
foto: Nemanja Nikolić

Nakon smrti postavljen je novi upravnik, dramaturg Igor Bojović, koji je obustavio započete radove. Uprava je s njim na čelu odlučila da majstore pošalje kući, a da krene u izradu projektne dokumentacije.Glumci stidljivo najavljuju povratak u svoje prostorije, ali nema još naznaka da će tako i biti u bliskoj budućnosti.

Kurir.rs Ljubomir Radanov

Bonus video:

BAJAGA PROGOVORIO O MILOŠU BIKOVIĆU! Posle uspešnog dueta otkrio istinu o njemu (KURIR TV)
03:19

BAJAGA PROGOVORIO O MILOŠU BIKOVIĆU! Posle uspešnog dueta otkrio istinu o njemu (KURIR TV)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja