FILM O BOMBARDOVANJU SRBIJE GORDANA MIHIĆA 20 GODINA NIKO NEĆE DA PRIKAŽE: U njemu igra Žarko Laušević, evo šta poručuje reditelj
Foto: EPA

TUŽNO

FILM O BOMBARDOVANJU SRBIJE GORDANA MIHIĆA 20 GODINA NIKO NEĆE DA PRIKAŽE: U njemu igra Žarko Laušević, evo šta poručuje reditelj

Pop kultura -

Prvi srpski film o bombardovanju SRJ 1999. "Ranjena zemlja", nastao po scenariju Gordana Mihića, već 20 godina zabranjen je na Radio-televiziji Srbije, tvrdi za Kurir reditelj Dragoslav Lazić.

Gordan Mihić
foto: Dragana Udovičić

Radnja se dešava u jednom beogradskom skloništu i prati sudbinu muškaraca, žena i dece izmeštenih iz svoje svakidašnjice, a prepliće se s potresnim dokumentarnim svedočanstvima o opustošenoj zemlji koje beleži televizijski reporter. I njegova žena i dete takođe su u skloništu. U teskobnoj atmosferi atomskog skloništa odvijaju se drame, rađaju se ljubavi i prijateljstva, smenjuju se strepnja, nada i očajanje. Kroz sve to ipak probija i neka vrsta posebnog humora, upotpunjavajući opštu sliku jedne ranjene zemlje.

- Godinama na RTS ne žele da prikažu film o tome kako nas je NATO bombardovao. Nudio sam ga i bivšim urednicima, a nadam se da će novi urednici imati više sluha za ovu priču Gordana Mihića - požalio nam se Dragoslav Lazić nedavno, kad je FCS odbio njegov projekat "Sekula ženi sina".

Dragoslav Lazić
foto: Aleksandar Jovanović

U filmu se pojavljuje impozantna glumačka ekipa, koju predvode Petar Kralj, Vera Čukić, Velimir Bata Živojinović, Tatjana Lukjanova, Dragan Jovanović, Olivera Marković, Predrag Tasovac, a ostao je upamćen po tome što je u njemu poslednji put na platnu viđen Žarko Laušević pre svog odlaska u Ameriku.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Vladimir Kecmanović, pisac, scenarista i urednik Kulturno-informativne redakcije Javnog servisa Srbije, kaže za Kurir da nije znao za ovaj podatak:

- Potrudiću se da se greška ispravi i da se nađe način da film bude emitovan na RTS.

Kritika je, podsetimo, ocrnila ovaj film. Snimljeno je još desetak ostvarenja koja nisu napravila značajniji uspeh u svetu, a domaći kritičari zamerali su im nedostatak bilo kakve distance.

Vladimir Kecmanović
foto: Ana Paunković

Kurir.rs

Bonus video:

03:39

KROZ FILM BUDI BOG S NAMA UPOZNAJEMO BEOGRAD IZ ZLATNOIG DOBA: U Šijanovom filmu prvi put u kadru SLOBODA MIĆALOVIĆ I BIKOVIĆ!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track