RTS NIJE ZABRANIO FILM RANJENA ZEMLJA: Emitovali smo ga 2004, a i svima dostupan besplatno na Jutjubu
Foto: Printscreen/Youtube

reagovanje

RTS NIJE ZABRANIO FILM RANJENA ZEMLJA: Emitovali smo ga 2004, a i svima dostupan besplatno na Jutjubu

Pop kultura -

Prvi srpski film o bombardovanju SRJ 1999. "Ranjena zemlja", nastao po scenariju Gordana Mihića, već 20 godina zabranjen je na Radio-televiziji Srbije, tvrdi za Kurir reditelj Dragoslav Lazić.

Radnja se dešava u jednom beogradskom skloništu i prati sudbinu muškaraca, žena i dece izmeštenih iz svoje svakidašnjice, a prepliće se s potresnim dokumentarnim svedočanstvima o opustošenoj zemlji koje beleži televizijski reporter. I njegova žena i dete takođe su u skloništu. U teskobnoj atmosferi atomskog skloništa odvijaju se drame, rađaju se ljubavi i prijateljstva, smenjuju se strepnja, nada i očajanje. Kroz sve to ipak probija i neka vrsta posebnog humora, upotpunjavajući opštu sliku jedne ranjene zemlje.

- Godinama na RTS ne žele da prikažu film o tome kako nas je NATO bombardovao. Nudio sam ga i bivšim urednicima, a nadam se da će novi urednici imati više sluha za ovu priču Gordana Mihića - požalio nam se Dragoslav Lazić nedavno, kad je FCS odbio njegov projekat "Sekula ženi sina".

Dragoslav Lazić
foto: Aleksandar Jovanović

Oglasili su se i sa RTS povodom ovih navoda:

- Dragoslav Lazić, reditelj filma Ranjena zemlja naprosto ne govori istinu. Njegov film niko nikada u RTS nije zabranio. Uostalom Lazić i ne iznosi ni jedan dokaz za svoju laž. Film Ranjena zemlja je na Prvom programu RTS emitovan 2004. godine.

Film je prikazivan i na televizijama Studiju B, BK televiziji i na Pinku, tako da nije tačna ni tvrdnja iz naslova da niko neće da prikaže film. Konačno, film je svima dostupan besplatno na Jutjubu - stoji u saopštenju.

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

Reditelj filma Strahinja: Treba da budemo ponosni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track