POČINJE 28. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA: Berčeku nagrada za životno delo, svi čekaju novu Nečistu krv
Foto: This and That produkcija

tradicija

POČINJE 28. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA: Berčeku nagrada za životno delo, svi čekaju novu Nečistu krv

Pop kultura -

Subotica i Palić biće od večeras do 23. jula domaćini 28. izdanja Festivala evropskog filma Palić.

Glavni takmičarski program otvoriće film "Dnevnik iz Gvantanama", reditelja Kevina Mekdonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažovao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog "Dnevnika iz Gvantanama", objavljenog 2015. godine.

Džodi Foster
foto: Promo

Na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić, svetsku premijeru 22. jula imaće film "Nečista krv - greh predaka", reditelja Milutina Petrovića. Ovo ostvarenje naći će se u glavnom takmičarskom programu festivala, gde će biti u konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija. Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir s turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić i Katarina Radivojević.

Film Nečista krv, Marko Grabež
foto: Filip Andrejević, This and That Productions

Tokom centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 11 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Državni službenik, Aleksandar Berček, žarko Laušević
foto: Promo

Dobitnici ovogodišnjih nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji inostranih stvaralaca. Slovenačka glumica Milena Zupančič prva je laureatkinja počasnog "Lifke" za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade Andergraund spirit je rumunska producentkinja Ada Solomon.

Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Jurosinema, Abazija i Lifka, a organizator je Otvoreni univerzitet Subotica.

Milena Zupančič
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

01:52

Pančevo, omiljeni grad filmadžija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track